NavMenu

BRNABIĆ: Ulaganje u RTB Bor indirektno ide u budžet, nije sigurno otvaranje autoputa na jugu do kraja godine

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.09.2018. 15:40
Komentari
Podeli
Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je danas navode da je tender za prodaju RTB Bor bio fingiran, kao i tvrdnje da se u budžet Srbije ništa od investicija kineske kompanije Ziđin neće sliti.

Objašnjavajući za Al-Džazira Balkans kakav je ugovor o prodaji RTB Bor, na šta se Vlada obavezala a kolike će biti investicije kineskog partnera, Brnabićeva je rekla da strateški partner vlade garantuje radna mesta svim ljudima koji trenutno rade u RTB Bor.

- To je oko 5.000 ljudi, 1.150 u Majdanpeku, ostalo u Boru i okolini. Što je ogromno, ne samo za Majdanpek i Bor nego za celu istočnu Srbiju. Samo to bi bio veliki uspeh, da znamo da će neko investirati, pa makar i tih 350 miliona za koje smo rekli da je minimum. To bi bio veliki uspeh - rekla je ona.

Kako je dodala, "mi imamo 200 miliona dolara garantovano plaćenih svih dugova iz UPPR-a, od čega jedan deo ide u budžet Republike Srbije, indirektno preko EPS-a i drugih javnih preduzeća kojima RTB Bor duguje i imamo ulaganja od 1,26 mlrd USD u narednih šest godina, od čega 780 mil USD u prve tri godine".

- I neko kaže ništa ne ide u budžet? Kako ne ide? Meni to potpuno neverovatno. Ne ide direktno, ide kroz ulaganje. To ulaganje u RTB Bor će na razne načine kroz poreze, poreze na dohodak, dividende, ulaziti u budžet i sve to za 63% RTB Bor, ostalo ostaje vladi Republike Srbije - izjavila je Ana Brnabić.

Povodom kritika da je tender za prodaju RTB Bor bio fingiran, premijerka kaže da je to za nju neverovatno.

- To je za mene jedna od najneverovatnijih kritika. Tender koji je bio međunarodni tender, koji je objavljen i u Fajnenšnal tajmsu... I neko kaže da je fingiran? - kazala je premijerka, dodavši da je svako mogao da ponudi bolje uslove od kineske kompanije.


Ona je rekla i da su revidirane procene za privredni rast Srbije koji, kako je navela, u prvom kvartalu iznosi 4,9%, a u drugom 4,8%.

- Sad smo dobili i za jul, koji je otrpilike 4,3% - navela je ona.

Na pitanje da li će do kraja godine biti otvoren put do makedonske granice, kroz Grdeličku klisuru, Brnabićeva kaže da nije sigurna i da to zavisi od sanacija.

- Otvorićemo ga kad bude gotov i bezbedan - rekla je ona.

Kako je navela, oni koji kritikuju što je potporni zid kroz Grdelišku klisuru na Koridoru 10 pao su "oni koji nisu ni pokušali da ga urade".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.