NavMenu

Šta će biti sa turskim investicijama na Balkanu?

Izvor: Tanjug Sreda, 05.09.2018. 15:03
Komentari
Podeli
(Foto: Aritra Deb/shutterstock.com)
Američka novinska agencija AP piše o turskim investicijama na Zapadnom Balkanu, spekulišući o mogućem smanjenju ulaganja iz te zemlje u balkanski region zbog aktuelnih turskih ekonomskih i finansijskih teškoća.

U tekstu se navodi da je jedna turska kompanija za proizvodnju autodelova na jugu Srbije otvorila više stotina radnih mesta u novoj fabrici, "udahnuvši" tako novi život regionu koji je dugo bio nerazvijen i opustošen tokom ratova 90-ih godina prošlog veka.

Međutim, dramatičan pad vrednosti turske lire u ovoj godini, koji je posledica zabrinutosti investitora i diplomatskog spora sa SAD, izazvao je u Srbiji i u ostatku Zapadnog Balkana bojazan da bi takve investicije iz Turske mogle da presahnu.

- Zabrinuti smo, jer kriza u Turskoj ne može da bude bez posledica po nas - izjavio je nedavno srpski ministar trgovine Rasim Ljajić povodom slabljenja turske lire, navodi američka agencija.

Dok jedni analitičari tvrde da bi finansijska kriza u Turskoj mogla da uspori buduća turska ulaganja u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju, drugi, pak, navode da će zvanična Ankara pokušati da zadrži postojeće investicije i trgovinsku razmenu, jer je Zapadni Balkan, kako navodi AP, geopolitički značajan za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Trgovina između ekonomija Zapadnog Balkana i Turske porasla je sa 430 mil USD a u 2002. godini na 3mlrd USD u 2016. godini, pri čemu se na Srbiju odnosi - skoro trećina.

Turska je, kako navodi AP, trenutno među vodećih deset trgovinskih partnera Srbije.

Član Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović kaže da će Turska verovatno ostati pri planiranim investicijama, ali da bi moglo doći do odlaganja u njihovoj realizaciji.


- Fluktuacije u kretanju domaće valute su uvek imale efekat na ekonomiju i one trenutno utiču na tursku ekonomiju. Ali, Balkan je strateško područje za turske investitore - izjavio je on.

Navodi i da Turska doživljava Balkan, a naročito Srbiju i Hrvatsku, kao "kapiju" za ulazak njene robe u Evropsku uniju. Menadžer turskog proizvođača auto-delova u Vladičinom Hanu, Fikret Ajnibal, kazao je za AP da matična kompanija Teklas automotiv još uvek nije donela nikakvu odluku o prekidu investicija u Srbiji i širem regionu, jer se investicioni planovi prave za period od pet do deset godina.

- Štaviše, trenutno razmišljamo o širenju poslovanja u Srbiji - rekao je Ajnibal za AP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.