NavMenu

Notari rade strogo po zakonu - Ako ugovorne strane prihvate da se upiše upozorenje, dužni da overe ugovor o kupoprodaji nelegalnog objekta

Izvor: eKapija Utorak, 04.09.2018. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Phiangnapha/shutterstock.com)
Javnobeležnička komora saopštila je da javni beležnici moraju strogo da se pridržavaju svih zakona i propisa kojima je uređena njihova delatnost, među kojima je Zakon o prometu nepokretnosti, prema kojem javni beležnici obavezno upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole ili u postupku legalizacije.

U Zakonu o prometu nepokretnosti (član 4a, "Sl. glasnik RS", br. 93/2014, 121/2014 i 6/2015), kako piše u saopštenju Javnobeležničke komora Srbije, jasno se navodi:

- Ako javni beležnik, na osnovu izvršenog uvida u registar nepokretnosti ili na drugi način, utvrdi da je predmet ugovora o prometu nepokretnosti objekat ili poseban deo zgrade za koji nije izdata upotrebna dozvola ili u pogledu koga je u toku postupak legalizacije, dužan je da o tome upozori ugovornike i da o tome unese upozorenje u skladu sa pravilima kojima je uređena javnobeležnička delatnost, a ako se ugovornici protive unošenju upozorenja, javni beležnik odbija da preduzme traženu službenu radnju.

Zakonom o prometu nepokretnosti javni beležnik je, dakle, ovlašćen da odbije overu kupoprodajnog ugovora jedino ako se ugovorne strane protive unošenju upozorenja u ugovor. Ukoliko ugovorne strane pristaju da se takvo upozorenje unese, javni beležnik ne može da odbije da ugovor overi, saopštava Javnobeležnička komora i dodaje: da javni beležnici prilikom potvrđivanja ugovora koji za predmet imaju objekat bez upotrebne dozvole ili objekat u postupaku legalizacije - naročito upozoravaju ugovorne strane da postoji mogućnost da će ovakvi objekti biti srušeni, ukoliko ne bude izvršena legalizacija.

Istovremno, Komora podseća da su javni beležnici samostalni i nezavisni u obavljanju svoje delatnosti, te da Komora nema ovlaćenja da izdaje upustva i obaveštenja kojima bi se od beležnika zahtevalo da ne preduzimaju određenu službenu radnju koju su po Zakonu obvezni da izvrše, a za koju su svi zakonski uslovi ispunjeni.

U tom smislu, Javnobeležnička komora očekuje od svih beležnika u Gradu Beogradu, kao i u celoj Srbiji, da i ubuduće poštuju zakonska pravila, odnosno da upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole - odnosno objekat sa građevinskom dozvolom u izgradnji, ili je predmet objekat za koji je u toku postupak legalizacije. Ukoliko eventualno dođe do izmene Zakona o prometu nepokretnosti, javni beležnici će postupati na način i u skladu sa tim izmenama.


Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zatražio je krajem avgusta da javni beležnici više ne overavaju kupoprodajne ugovore za objekte koji nemaju građevinsku dozvolu.

Ističemo i da javni beležnici koji postupaju u skladu sa zakonima nikako ne mogu biti krivično niti prekršajno gonjeni po bilo kom osnovu, a sigurni smo i da beležnici nikako ne mogu snositi bilo kakvu odgovornost ukoliko neki investitor ne plati naknadu za komunalno opremanje. Protiv javnih beležnika koji postupaju u skladu sa zakonom ne mogu se pokretati postupci za zloupotrebu službenog položaja, niti tužbe za naknadu štete.
Javnobeležnička komora, takođe, napominje da bezrezervno podržava borbu protiv bespravne gradnje, i ocenjuje da je u tom smislu najbolje rešenje vršenje inspekcijskog nadzora u skladu Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i sankcionisanje odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonikom, navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore.

Javnobeležnička komora ovom prilikom ističe i da će uvek stati u zaštitu javnih beležnika koji svoj posao rade u skladu sa zakonima i propisima, ali i da nikada neće zaštititi ni jednog beležnika koji zakone krši.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.