NavMenu

Koliko je za IT značajan NDA?

Izvor: Promo Utorak, 04.09.2018. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Kako piše advokatska kanelarija Naumović i partneri, kada je prošle godine kompaniji Oculus (inače u vlasništvu Facebook-a) sudskom presudom naloženo da ZeniMaxu isplati iznos od 500 mil USD na ime naknade štete zbog povrede ugovora o poverljivosti (u daljem tekstu: NDA-Non Dislosure Agreement), autorskog prava (copyright) i po osnovu lažne oznake porekla, potvrđena je praksa američkih sudova da, kada je za neku kompaniju osnova poslovanja sama tehnologija, tada je zloupotreba njihove intelektualne svojine vrlo ozbiljna i skupa stvar. Istovremeno, ZeniMax je u saopštenju naveo da će razmotriti koje dalje korake treba preduzeti da bi se osiguralo da neće doći do dalje povrede njihove tehnologije.

Inače, spor je nastao u vezi sa razvojem rifta, gejming igračkog sistema za virtuelnu realnost koji se nosi na glavi i namenjen je za stvaranje osećaja virtuelne stvarnosti konzumentima video igrica. ZeniMax je u sporu tvrdio da je ova kompanija prva razvila rift, a Oculus je iskoristio znanje i poverljive informacije ZeniMaxa da proizvod plasira na tržište.

Dosuđenom naknadom od 500 mil USD obuhvaćen je iznos od 200 mil USD po osnovu povrede NDA-a, 50 mil USD za povredu autorskog prava i ukupno 250 mil USD po osnovu lažne oznake porekla od strane Oculusa i njegovih osnivača.

Koji je zadatak NDA-a?

Celokupan industrijski razvoj počiva na vrednim i genijalnim idejama inventivnih pojedinaca, bilo da su takve ideje razvijene u okviru kompanija ili samostalno. Sama realizacija ideje vodi u saradnju između pojedinaca ili kompanija, te je neophodno razmenjivati podatke kako bi se ideja realizovala ili razvila.

U toj razmeni podataka nastaje problem, s obzirom na to da onog trenutka kad ideja nastane počinje trka sa vremenom do momenta njene potpune eksploatacije. Zato je važno da vlasnik ideje svoju ideju dobro sačuva, odbrani i zaštiti, kako ga u toj trci ne bi prestigao neko kome je ideja direktno ili indirektno saopštena. Zato je NDA, pokazalo se to i u gornjem primeru, odličan mehanizam zaštite ideje, projekta ili biznis plana.

Zadatak NDA je da zaštiti poslovnu tajnu od plagiranja ili iskorišćavanja lica kojima se takva tajna otkriva. Često se misli da je NDA formalnost koja koči biznis i da je znak nepoverenja među poslovnim partnerima. Suprotno predrasudama, NDA ne znači nedostatak poverenja između ugovornih strana. Naprotiv, NDA postavlja jasna pravila utakmice i omogućava fer igru po tim pravilima, sve do konačnog ostvarenja unapred postavljenih ekonomskih interesa ugovornih strana.

Poslovne tajne su regulisane i zakonom

Poverljivost podataka je na polju informacionih tehnologija toliko značajna da je to pitanje prepoznato i uređeno u gotovo svim modernim pravnim sistemima (kod nas Zakon o zaštiti poslovne tajne), te se kod nas na primer predviđa da se poslovnom tajnom smatra bilo koja informacija koja ima komercijalnu vrednost zato što nije opšte poznata niti je dostupna trećim licima koja bi njenim korišćenjem ili saopštavanjem mogla ostvariti ekonomsku korist, i koja je od strane njenog držaoca zaštićena odgovarajućim merama u skladu sa zakonom, poslovnom politikom, ugovornim obavezama ili odgovarajućim standardima u cilju očuvanja njene tajnosti, a čije bi saopštavanje trećem licu moglo naneti štetu držaocu poslovne tajne.


Ipak, pitanje poverljivosti informacija ne bi trebalo ostaviti zakonskim normama na regulisanje, jer je uvek bolje ići pred sud sa ugovorom o poverljivosti (NDA) nego prepustiti tumačenje samom sudu.

Dugotrajna dokazivanja putem svedoka vode u skupe i neizvesne sudske procese, te je ultimativno u IT industriji imati zaključen NDA sa mehanizmom koji reguliše pitanje povrede i čitav niz drugih važnih situacija.

Šta kad se ugroze poverljivi podaci?

Ukoliko je poverljivost ugrožena, verovatno ste već pretrpeli štetu. Ukoliko nemate zaključen NDA pred vama je dugotrajna višegodišnja sudska borba protiv onoga ko je zloupotrebio vaše podatke sa neizvesnim ishodom tog spora.

Ukoliko imate zaključen odgovarajući NDA onda su vaše šanse za uspeh drastično uvećane, posebno ako taj neko na vašem radu i znanju protivzakonito stiče profit.

Autor teksta: advokatska kancelarija Naumović & Partners

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.