Izvor: Politika | Utorak, 04.09.2018.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pare od RTB Bor ne idu u budžet? - Državi korist od poreza na zarade, PDV-a i poreza na profit

Ilustracija (Foto: wattana/shutterstock.com)
Nijedan dolar od ukupno 1,46 mlrd USD, koliko je vredna kineska ponuda za Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB), neće otići u budžet, nezvanično je potvrđeno Politici u Vladi Republike Srbije. Zijin Mining Group će 1,26 mlrd USD praktično uložiti u kompaniju u kojoj će ova grupa biti većinski vlasnik, sa udelom od 63%.

Preostalih 200 mil USD dolara biće iskorišćeno za vraćanje starih dugova kompanije, po osnovu Unapred pripremljenog plana restrukturiranja (UPPR) koji predstavlja dogovor RTB-a sa bankama.

Indirektno, država od ove transakcije može da dobije novac samo po osnovu vraćanja dugova državnim poveriocima.

Ako se prilikom izbora strateškog partnera država odluči za model dokapitalizacije, onda to znači da novac ne ide u budžet, objašnjava Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta.

– Novac se u tom slučaju unosi u preduzeće da bi se poboljšale njegove performanse. To, ipak, ne znači da država neće ostvariti indirektnu korist, a u ovom slučaju taj efekat je važan. Odnosi se pre svega na prihode od poreza na zarade, PDV, ali i od poreza na profit. Ako je u planu eventualno novo zapošljavanje, i po tom osnovu država može da ostvari indirektnu korist. U slučaju RTB Bor to se moralo uraditi, jer je novac iz budžeta curio ka kompaniji i tog odliva para više neće biti.

Takođe, bili smo pod stalnim pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke da se taj problem reši, jer je kompanija predstavljala opterećenje za budžet. Godinama je ovo preduzeće subvencionisano i ova dokapitalizacija je korak ka restrukturiranju firme – kaže Đuričin.

U Vladi Srbije nezvanično je rečeno i da država neće biti garant za kredite koje će kompanija Zijin Mining Group uzimati kako bi ostvarila biznis plan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.