Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 03.09.2018.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Metalac patentirao ekspres lonac sa displejom

Metalac posuđe
Republički zavod za intelektualnu svojinu objavio je prijavu novog patenta fabrike posuđa Metalac iz Gornjeg Milanovca.

Naziv izuma je Ekspres lonac sa staklenim displejom za kućnu upotrebu - RN 12778, i reč je o posudi koja omogućuje da se daljinski posmatra i kontroliše kuvanje pasulja, krompira ili kupusa - bez dizanja poklopca.

Kako piše u opisu dostavljenom Zavodu, patent pripada oblasti tekućih životnih pribora, odnosno opštih postupaka za kuvanje hrane.

Uređaj se sastoji od posude i poklopca. Telo poklopca sadrži stakleni disk, otporno je na termo šok i trpi pritisak od 20 bara.

Stakleni disk konstruisan je sa unutrašnje strane poklopca i povećanjem pritiska ostvaruje se bolje zaptivanje između stakla i poklopca.

Postupak kuvanja odvija se pod radnim pritiskom od 1,5 bara i bez ispuštanja pare u atmosferu. Ekspres lonac ima tri stepena sigurnosti: otpusni ventil, sigurnosni ventil i otvor za gumu.

Na opisani način osigurani su bezbedno kuvanje hrane, uvid u tok kuvanja i upravljanje postupkom kuvanja pod pritiskom, dodatna ušteda energije, kraće vreme kuvanja bez ispuštanja pare i širenja neprijatnih mirisa, kao i očuvanje bitnih sastojaka hrane.

Fabrika Metalac ima 55 godina iskustva u proizvodnji posuđa, jedna je od najboljih fabrika Evrope u svojoj oblasti i 70% posuđa izvozi u 25 država, što je oko šest miliona komada posuda koje se isporuče kupcima iz EU i Rusije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.