NavMenu

Niški Zavod za urbanizam "doteruje" trasu autoputa do Merdara - Prolom banja i Đavolja varoš bliže turistima

Izvor: Novosti Ponedeljak, 03.09.2018. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Posle uspešno završene prve deonice planiranja autoputa Niš-Pločnik, niški Zavod za urbanizam dobio je na tenderu, zajedno sa republičkim Institutom za arhitekturu i urbanizam, da završi izmene i dopune prostornog plana deonice koja vodi do Merdara, odnosno granice sa Kosovom i Metohijom.

Čitava deonica duga je 70 kilometara i ide od Niša preko Merošine i Prokuplja do Beloljina i Pločnika i dalje prema Merdaru. Prema rečima direktora niškog Zavoda Miodraga Stankovića, uspeće da turistička mesta kao što su Prolom Banja i Đavolja varoš "približe" turistima zahvaljujući petljama neposredno pre administrativne linije.

Globalni prostorni plan deonice od Niša do Merdara već postoji, ali su niški urbanisti dobili zadatak da detaljno "snime" situaciju i da njegovim izmenama i dopunama pripreme teren za projektante budućeg autoputa. Posao je podeljen na dva dela zbog efikasnosti, odnosno da projektanti ne bi gubili vreme i čekali da odrade celu trasu.

- Prva deonica od Niša do Pločnika je što se nas tiče gotova i 2019. godine treba da počne projektovanje. Očekujemo da naši urbanisti i ovu deonicu od Pločnika do Merdara završe iduće godine. U suštini nema praznog hoda i niko ne mora da čeka jer se može početi sa izgradnjom čim se završi projekat za prvu deonicu - pojašnjava Stanković i dodaje da će stara trasa puta ostati kao alternativna za one koji ne žele da koriste autoput.


Autoput će približiti opštinu Blace, a samim tim i Kopaonik, do koga će se sada mnogo brže stizati.

Niški urbanisti kažu da bi u najkraćem roku, za pet godina, mogao biti završen autoput do Merdara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.