NavMenu

Rekonstruisana pruga Šabac-Loznica-Brasina puštena u saobraćaj - Traži se investitor za prugu Valjevo-Loznica

Izvor: Tanjug Nedelja, 02.09.2018. 16:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Rekonstruisana pruga Šabac-Loznica-Brasina puštena je u petak (31. avgusta) u saobraćaj u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića u železničkoj stanici Loznica, a posle 13 godina na obnovljenoj pruzi od sutra će biti uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj.

Vrednost radova na rekonstrukciji 24 kilometra pruge između Šapca i Brasine 2,5 milijardi dinara, a vozovi će sekretati brzinom od 80 kilometara na sat.

Ministarka Mihajlović izrazila je zadovoljstvo zbog ispoštovanog roka za završetak radova koji su počeli 28. marta 2018. godine. Ona je istakla da rekonstruisana pruga omogućava da se posle 13 godina ponovo uspostavi putnički saobraćaj od Šapca do Brasine, kao i da se poboljšaju međunarodni i teretni saobraćaj.

- Drago mi je što smo obnovili prugu na kojoj je prosečna brzina vozova bila između 10 i 30 km na sat, a od danas će biti 80 km na sat - navela je ministarka.

Kako je rekla, prevoz robe na ovoj deonici ranije je trajao i do osam sati, dok će sada biti potrebno sat i po.
Dodala je da je jednako važno i ulaganje u regionalne pruge, te da će u ovoj i sledećoj godini biti rekonstruisano 280 km takvih pruga.

- Ne možemo samo razvijati glavne koridore koji jesu važni za međunarodni transport, ali jednako su važne i regionalne pruge - rekla je Zorana Mihajlović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić označio je današnji događaj kao jedan od niza uspešnih realizaciji infrastrukturnih projekata Vlade Srbije koji, kaže, imaju značaj i za Republiku Srpsku.

- Ova deonica pruge predstavlja izlaz Republike Srpske u svet budući da se ovom prugom u značajnoj meri odvija transport kargo saobraćaja iz Republike Srpske - rekao je Trninić.

On je kazao da je u planu uspostavljanje putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Sarajeva, kao između Beograda i Banjaluke i Doboja.

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić naveo je da je u prethodnih šest meseci rekonstruisano 53 od ukupno 85 kilometara pruge na deonicama Petlovača-Loznica i Loznica-Gornja Koviljača.
Kako je rekao, asfaltirano je 16 putnih prelaza i obnovljena zgrada železničke stanice Loznici i asfaltirano 16 putnih prelaza.

U graničnoj stanici Brasina postavljeno je reflektorsko osvetljenje, a građani Majura su prvi put dobili železničko stajalište.

- Od sutra kargo vozovi neće saobraćati po šest-sedam sati od Brasine do Rume nego za manje od dva sata i sa opterećenjem od 22 tone po osovini što će značajno povećati robne tokove - naglasio je Jevtić.

Prema njegovim rečima preduzeće Infrastrukture železnice Srbije ove godine izdvojilo je 1,9 milijardi dinara za obnovaljanje pruga u Srbiji.

Jevtić je najavio da će biti rekonstruisane i pruge Pančevo-Novi Sad, Orlovat-Zrenjanin, kao i Mala Krsna-Požarevac-Majdanpek. Dodao je da je pripremljen glavni projekat za završetak pruge Loznica-Valjevo čija je vrednost oko 220 mil EUR i da se trenutno radi na pronaženju investitora.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ukazao je da je obnavljanje pruge i ponovo puštanje putničkog saobraćaja ima nemerljiv značaj za građane i privredu Loznice, zapadnog dela Srbije i istočnog dela Republike Srpske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.