NavMenu

Počinje javna kampanja Mesec paušalaca - Dijalog za bolji sistem oporezivanja

Izvor: Tanjug Petak, 31.08.2018. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Udružnje za razvoj preduzetništva najavili su danas početak javne kampanje Mesec paušalaca, koja ima za cilj da unapredi sistem paušalnog oporezivanja u zajedničkom dijalogu između države i preduzetnika.

Tokom septembra preduzetnici, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i akademska javnost imaće priliku da ponude rešenja i da se, u dijalogu sa državnim organima, uključe u oblikovanje reforme koja ima veliki značaj za podsticanje preduzetništva u Srbiji.

Direktor za regulatornu reformu NALEDA-a Jelena Bojović rekla je da će kampanja trajati mesec dana i pozvala sve paušalce i preduzetnike, kao i one koji o toj temi dovoljno znaju da daju svoje predloge i iskažu probleme koje imaju u sistemu paušalnog oporezivanja. Kaže da se paušalci uglavnom najviše žale jer u početku poslovanja ne znaju koja će im biti visina paušalnog oprezivanja i kada će im stići rešenje za to oporezivanje.

- Problem paušalnog oprezivanja je to što preduzetnici, kada uđu u sistem, ne znaju da li će im biti odobreno paušalno oporezivanje i ta neizvesnost ih ubija - rekla je ona.

Jelena Bojović ističe da je namera da se sve administrativne prepreke eliminišu tako što će se omogućiti uplata poreza na jedan račun, izdavanje elektronske potvrde o izmirenju poreza u realnom vremenu, kao i neprekidno pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje.


Kaže da se kampanja Mesec paušalaca sprovodi u sklopu projekta koji se zove Javno-privatni dijalog, a čija je ideja da oni na koje se neki propisi odnose na pravi način i u pravo vreme mogu da daju svoje mišljenje o trenutnom stanju. Dodaje da je pokrenut i veb sajt www.jpd.rs preko koga mogu da se podnesu predlozi ili za njih glasa.

Predstavnica Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da je formirana radna grupa vlade za unapređenje sistema paušalnog oprezivanja i da su njeni članovi kako predstavnici privatnog sektora, tako i javnog sektora i akademske zajednice.

- Sigurna sam da ćemo kroz dijalog doći do najboljeg rešenja za paušalce - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.