NavMenu

Gas i ove godine najjeftiniji za grejanje? - Cena ovog energenta u Srbiji prati kretanje cene nafte

Izvor: Politika Petak, 31.08.2018. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)Ilustracija
Zabluda je da je grejanje na struju najjeftinije, jer, kada se pogleda račun pa se vide pojedine stavke – obračunska i odobrena snaga, trošak garantovanog snabdevanja, potrošač shvati da to plaća trošio ne trošio struju, što kod gasa nije slučaj, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

Iako je do zvaničnog početka grejne sezone ostalo još oko mesec i po dana, pripreme za grejanje su uveliko u toku, bar kod onih domaćinstava koja se ne greju na gas ili nisu priključeni na toplanu. Uveliko se prave računice i podvlači crta za odabir najjeftinijeg energenta – drva, uglja, peleta, TA peći ili gas.

Uporedna analiza cene energenata pokazuje da će gas po svoj prilici i ove zime biti prvi izbor za grejanje, kako je bilo i prošle godine. Pogotovo ako se još uzme u obzir i komfor koji gas pruža potrošačima.

Kubik gasa kod Srbijagasa košta 32,28 dinara (u cenu nisu uračunati manipulativni i troškovi transporta). Slična cena je i kod Novi Sad – Gas gde kubik košta 33,62 dinara.

Oni koji odluče da se greju na struju, kilovat u plavoj zoni, prema podacima EPS-a, plaćaće 7,83 dinara, u crvenoj 15,65, višoj plavoj 17,89 s tim što se zelena i plava niža zona u uporednoj analizi troškova nisu uzimale u obzir, jer bi se prilikom grejanja izašlo iz okvira tih zona, što znači da bi grejanje bilo skuplje nego što te zone predviđaju.

Ugalj "vreoci" košta 12.090 dinara, "kolubara" 7.090, "kostolac" 8.181 dinar, dok je kubik drveta – bukve, hrasta ili graba oko 6.400 dinara. Pelet od bukve je 23.000 dinara dok je tona briketa 24.000 dinara.

Upitan da li je moguće da je gas u Srbiji danas jeftiniji od struje, dr Vojsilav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da nijedna ozbiljna zemlja ne troši struju za grejanje i da bi sutra, ukoliko bi cena kilovata prestala da bude socijalna kategorija, potrošači shvatili da ona uopšte nije jeftina.

- Gas je godinama u najvećem broju evropskih zemalja najekonomičniji energent i sve više potrošača ga koristi za grejanje. Pa zar bi Nemačka s Rusijom gradila dva gasovoda da njeni potrošači ne troše toliko gasa? Osim toga, reč je o ekološkii čistom energentu. Potrošači su se svojevremeno isključivali s mreže, jer je u jednom času kubik bio dosta skup za srpske uslove. To se uvek dešava kada je cena barela nafte 100 i više dolara, jer kod nas cena gasa prati cenu crnog zlata - kaže Vuletić.

Sada, dodaje, kada je barel nafte oko 70 dolara i cena gasa za potrošače je niža. U prethodnih nekoliko godina barel je bio još jeftiniji i to su oni koji se greju na gas i sami mogli da se uvere kroz račune.

- Sve i da do kraja godine bude neke korekcije cene gasa, on će, računica to potvrđuje, opet biti najjeftinii za grejanje. Prvo zbog činjenice da se greje samo pola godine, a drugo potrošač može da greje samo onaj prostor u kome boravi - kaže Vuletić

Država poslednjih godina vodi politiku odvraćanja građana od korišćenja struje kao energenta za grejanje, što je svetski trend. Na gas se u Srbiji direktno greje oko 260.000 potrošača, od kojih je čak 250.000 domaćinstava.

Negativna strana ovog energenta su troškovi ugradnje, jer priključak košta različito od grada do grada, a u proseku staje 1.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.