NavMenu

Kineski gigant Ziđin strateški partner RTB Bor - Ulaže ukupno 1,46 mlrd USD

Izvor: Tanjug Petak, 31.08.2018. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: Flegere/shutterstock.com)
Kineska kompanija Ziđin majning grup (Zijin Mining Group) izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB).

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na konferenciji za novinare je rekao da će Ziđin uložiti ukupno 1,46 mlrd USD u RTB Bor. Precizirao je da kineska kompanija ima obavezu investiranja 350 mil USD za dokapitalizaciju, a da će joj pripasti 63% vlasništva nad RTB-om. Ziđin se obavezao, dodao je Antić, da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 mil USD za rešavanje istorijskih dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Antić kaže da se očekuje da će ugovor biti potpisan u drugoj polovini septembra i da bi od početka naredne godine kineski partner mogao da preuzmu RTB Bor.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine Ziđin treba da uplati najmanje 100 mil USD, a postaće vlasnik 63% odsto RTB-a kada isplati svih 350 mil USD za obaveznu dokapitalizaciju.

- Ovo je veliki i važan dan za Srbiju. RTB Bor je dobio snažnog strateškog partnera, koji će ga unaprediti - rekao je ministar Antić i dodao da je tenderski proces bio transparentan i dobar i rezultirao najbolhom ponudom.

Naveo je i da je investicijama predviđeno da 320 mil USD bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje. Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona. Plan kineskog srateškog parnera je, dodaje, da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Antić je rekao da je tenderom predviđeno da obaveza rešavanja zagađenja bude ostavljena strateškom partneru RTB Bor, a Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema uložiti 136 mil USD.

Kompanija Ziđin (Zijin) jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 mlrd EUR, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 mil EUR.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant Ziđin i ruski Ju gold dok kanadska kompanija Diamond Fields (Dajmond filds) nije ispunila neophodne uslove.


Ruska rudarska kompanija Ju gold osnovana je 1976. godine, a tokom procesa privatizacije kupio ju je ruski milijarder Konstantin Strukov. Ju gold u Rusiji ima sedam rudnika zlata i u toj delatnosti je među tri najveće ruske kompanije.

Ju gold je investicionim planom ponudio ulaganje od 836 miliona dolara, kao i da će obaveze predviđene UPPR-om vratiti u roku od osam godina, a ta kompanija je tražila 65% vlasništva. Antić je podvukao da je između te dve ponude situacija jasna i da se komisija odlučila svakako za bolju ponudu.

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u Srbije od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se taj udeo podigne na čak pet odsto. Samo RTB Bor trentno doprinosi BDP - u zemlje 0,8%.

RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta. Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni, jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina.

Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra. Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Sledi treća faza izrade prostornog plana za gradnju Nacionalnog stadiona - Urbanistički zavod Beograda pozvan u pregovarački postupak

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je pregovarački postupak za nabavku usluge izrade treće faze Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Predmet nabavke su usluge prostornog planiranja i pejzažne arhitekture, a u pregovarački postupak pozvan je Urbanistički zavod Beograda. Kao razlog dodele ugovora bez objavljivanja javnog poziva navodi se činjenica da se obuhvat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.