Izvor: Novosti | Četvrtak, 12.03.2009.| 10:55

Trgovina plemenitim metalima odnedavno moguća i u Srbiji - kupovina zlata, po mnogima, najbolja zaštita od inflacije

Plasman investicionog zlata i srebra, kao i zlatnih i srebrnih dukata i poluga, nije bio moguć u Srbiji, ali početkom godine švajcarska kompanija "IQ Invest", koja posluje u 16 zemalja u Evropi, otvorila je u Novom Sadu ćerku-firmu, utirući i kod nas put trgovini plemenitim metalima.

Ovaj, po mnogima najsigurniji način investiranja, uglavnom je bio prednost poslovnih ljudi na Zapadu i sve više u Ruskoj Federaciji.

- Naša kompanija se, za sada, jedina na ovim prostorima bavi ovim poslom - kaže za "Novosti" Aleksandar Herbut, iz "IQ Invest ulaganja plus".

- Investiciono zlato i srebro su najbolja zaštita od inflacije. Zlato i srebro, za razliku od papirnog novca, ne gube kupovnu moć.

Klijentu, koji odluči da investira, fizički se ne isporučuju plemeniti metali.

- Za sada se to radi samo u zemljama EU i ostalim državama gde imamo predstavništva, jer ovdašnji zakon ne dozvoljava isporuku u Srbiji - objašljava Herbut.

- Postoji i mogućnost da se zlato i srebro koje se kupi pohrani na ime klijenta u nezavisan trezor u Švajcarskoj. Tako, samo klijent može upravljati tim plemenitim metalima. Trezor se, inače, nalazi u bescarinskoj zoni, na ciriškom aerodromu "Kloten", a čuvanje do 30 godina uračunato je u cenu.

Prodavac zlata i srebra se obavezuje da će prodate plemenite metale otkupiti kad god to klijent želi. Naravno, po ceni koja je tog dana aktuelna na Londonskoj berzi, a ne, kako je to slučaj sa lomljenim zlatom, upola cene.

Zlato se, inače, za razliku od mnoge druge robe, i dalje proizvodi u velikom obimu. Prosečna godišnja proizvodnja zlata u svetu je 2.600 tona, dok je potražnja 2008. bila 3.700 tona.

- Analitičari predviđaju da će za deset godina potražnja za zlatom narasti na 10.000 tona, dok je realno povećanje proizvodnje samo 35% do 2019. godine - tvrdi Herbut.

- Zbog toga će mu cena neminovno rasti.

PADA CENA UNCE

Cena zlata na berzi metala u Njujorku pala je ispod 900 USD za uncu (31,1 gram), prvi put u poslednjih mesec dana. Rast indeksa na berzama hartija od vrednosti smanjio je, naime, strahovanja investitora i oni su se odlučili za prodaju zlata, koje u teškim vremenima služi kao zaštita od inflacije. Zlato za isporuku odmah se prodavalo po ceni od 897,30 USD za uncu. To je 2,2% manje u odnosu na zaključnu cenu od ponedeljka od 920,95 USD za uncu. Zlato za isporuku u aprilu istovremeno je pojeftinilo 2,4% na 895,90 USD za uncu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.