NavMenu

VESIĆ: Dva dinara po kvadratnom metru više za održavanje liftova

Izvor: Novosti Četvrtak, 30.08.2018. 08:37
Komentari
Podeli
Goran Vesić (Foto: beograd.rs)Goran Vesić
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je povodom povećanja cena održavanja stambenih zgrada da će Grad Beograd razgovarati sa Vladom Srbije, odnosno s Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o mogućim korekcijama akta o primeni člana 61, stav 7, Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, kako bi se izašlo u susret građanima i zaštitio njihov interes.

- Grad Beograd je samostalno doneo odluku o povećanju cene održavanja liftova za 2 dinara po metru kvadratnom. Sada, sa povećanjem, cena održavanja lifta u Beogradu iznosi 4,5 dinara po metru kvadratnom što je najniža cena u čitavom regionu. Recimo, u Sarajevu građani za istu uslugu plaćaju 12 dinara po metru kvadratnom. JP Gradsko stambeno održava oko 6.500 najstarijih liftova u Beograda čija je prosečna starost preko 43 godine i bez povećanja cene održavanja nije moguće rešiti mnogobrojne zahteve građana koji imaju probleme sa liftovima – objasnio je Vesić.

Kako je pojasnio, što se tiče povećanja cene održavanja stambenih zgrada preko 2 dinara, koliko se više plaća za održavanje lifta, ono je posledica usklađivanja cene sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada na osnovu kojeg je lokalna samouprava bila obavezna da donese Odluku o minimalnoj visini iznosa tekućeg održvanja zajedničkih delova zgrada na teritoriji Grada Beograda.

- Minimalna visina cene održavanja je određena na osnovu formule iz Mišljenja o primeni pojedinih odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 7. decembra 2017. godine. Prema ovom Mišljenju jedan od kriterijuma za određivanje minimalne cene je prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, a ona je u najviša u Beogradu – naglasio je Vesić.

On je istakao da će Grad Beograd razgovarati sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o mogućoj korekciji formule iz Mišljenja kako bi se zaštitio interes građana i našlo najbolje rešenje za sve.


Najjeftinije u regionu?

- Ističem da su cene održavanja JP Gradsko stambeno u Beogradu ubedljivo najniže u regionu. Recimo, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za isti obim usluga i radova koje pruža JP Gradsko Stambeno u Beogradu građani plaćaju oko 30 dinara po metru kvadratnom, u Hrvatskoj se plaća oko 158 dinara po metru kvadratnom, a u Sloveniji čak 824 dinara po kvadratnom metru. Najniža cena privatnih kompanija za održavanje stambenih zgrada sa liftom u Beogradu za sve usluge koje pruža Gradsko stambeno je 30 dinara po metru kvadratnom. Gradsko stambeno održava oko 14 hiljada najstarijih zgrada u Beogradu čija je prosečna starost preko 50 godina – zaključio je Vesić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.