Izvor: Tanjug | Sreda, 29.08.2018.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradske elektrane i EPS sa kineskim partnerima grade toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda vrednosti 170 mil EUR

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
JKP Beogradske elektrane ulaze sa EPS-om i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 mil EUR.

Ugovor sa kineskom firmom Power China potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom.

Realizaciju 49% projekta uradiće domaće firme, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. da bi za dve do tri godine bilo omogućeno grejanje toplotnom energijom iz TENT A.

V.d. direktora EPS Milorad Grčić kaže da se o tom važnom projektu toplifikacije na razne načine pričalo već nekoliko decenija, ali da niko nije imao ili volju ili snagu da ga zaista i pokrene.

Grčić kaže da su se stekli uslovi da EPS učestvuje u ovom projektu, a da bi on zaživeo mora da se uradi nekoliko zahvata unutar TENT-a, odnosno određena ulaganja na blokovima A3, A4, A5 i A6.

- Ovo je veoma vredna investicija i deo koji mora biti uložen u Termoelektranu je nešto manje od 20 mil EUR. To će stvoriti uslove za toplifikaciju Novog Beograda, ali i povećanje grejnog kapaciteta samog gradskog dela Obrenovca - kaže Grčić.

Grčić, koji je obišao TENT A sa direktorom Beogradskih elektrana Goranom Aleksićem, državnim sekretarom Ministarstva rudarstva i energetike Zoranom Predićem, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i kineskim partnerima, naveo je da će projekat omogućiti da grejanje Obrenovčana bude mnogo bolje i stabilnije, a konačno će ga dobiti i tri mesne zajednice Urovci, Krtinska i Zvečka.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da je Grčić uradio značajnu stvar jer danas svi zejdno pokazuju koliko je energetski sistem Srbije jedinstven.

Za planirani toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda Aleksić kaže da je od istorijskog značaja za daljinsko grejanje u Srbiji, te da će omogućiti veću bezbednost i sigurnost, manju energetsku zavisnost od uvoza, a unaprediće kvalitet životne sredine u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić kaže da Ministarstvo daje izuzetan značaj realizaciji ovog projekta, za koji navodi da je sigurno jedan od najznačajnih u oblasti energetike koji će se realizovati u narednih nekoliko godina.

- U godinama pred nama u energetski sektor će biti investirano nekoliko milijardi evra, u revitalizaciju i izgradnju novih postrojenja u okviru elektroprivrede, kao i u razvoj obnovljivih izvora energije - rekao je Predić.

Istakao je da će realizacija projekta značajno povećati energetsku stabilnost i smanjiti uvoznu zavisnost, pre svega u oblasti prirodnog gasa što je, kaže, jedan vrlo bitan efekat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.