NavMenu

Praznik za sva čula - Četvrto svetsko takmičenje kuvara i Blakanski kulinarski kup od 21. do 23.05.2009. u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 11.03.2009. 14:25
Komentari
Podeli

Kulinarska asocijacija Srbije (KAS), Asocijacija šefova kuvara Srbije (AŠKS) i kompanija Bel Expo su od 21-23. maja 2009. godine domaćini i organizatori IV svetskog takmičenja kuvara (OWCCC - One World Culinary Chefs Competition) i Balkanskog kulinarskog kupa (BCC – Balkan Culinary Cup).

Na One Culinary World Chefs Competition u Beogradu će učestvovati sedam šefova kuhinja. Takmičare bira WACS preko svojih kontinentalnih direktora. Svaki od sedam timova, predstavnika kontinenta, broji tri člana: kuvar, sudija i stručni novinar. Šefovi kuhinja će imati priliku da demonstriraju svoje znanje i veštine tokom takmičenja ispred profesionalne publike koju čine kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i balkanskih zemalja.

Takmičarski kontinenti:

  • Afrika -1 takmičar
  • Evropa -2 takmičara
  • Azija 1 takmičar
  • Amerika - 2 takmičara
  • Pacifik - 1 takmičar

Paralelno sa One Culinary World Chefs Competition se održava i Blakanski kulinarski kup (BCC – Balkan Culinary Cup). Balkanski kulinarski kup je prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara i do sada jedini skup ovakvog karaktera u Balkanskom regionu. Učesnici Balkanskog Kulinarskog Kupa su : Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Kipar, Albanija, Rumunija, Turska i Srbija. Cilj ovog šampionata je da okupi što više kuvara iz zemalja iz regiona ali i iz Evrope, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i prehrambenih proizvoda u pripremi i serviranju hrane i pića.

Tokom ova tri dana, od 21-23. maja, organizatori će ugostiti 150 kolega kuvara iz inostranstva, među kojima su predsednik Svetske asocijacije Kuvara (WACS) gospodin Gissur Gudmundsson, i druge priznate i cenjene kolege iz vrha svetske gastronomije.

Za mesto održavanja takmičenja odabran je EXPO XXI Međunarodni Expocentar Beograd, koji svojim prostornim i tehničkim karakteristikama ispunjava uslove Svetske asocijacije Kuvara (WACS).

Generalni pokrovitelj Svetskog takmičenja šefova kuhinja (One Culinary World Chefs Competition) i Balkanskog kulinarskog kupa (BCC – Balkan Culinary Cup) je Narodna kancelarija predsednika Republike. Takmičenje podržavaju i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije – sekretarijat za turizam, Skupština grada Beograda, Privredna komora Beograda i Turistička organizacija Beograda. Svi oni su prepoznali osnovne ciljeve ove manifestacije, a to je promocija domaćih proizvoda stranim posetiocima kao i afirmacija Beograda i Srbije kroz gastronomiju.

Oficijelni hotel šampionata je Hotel Holiday INN Beograd, a sponzor je Metro Cash&Carry Beograd.

Podatak da u našoj zemlji ima nešto više od 10.000 kuvara, 2.700 ugostiteljska objekta, 253 kategorisana hotela i 148 kategorisana restorana, a da Srbija nikada nije bila domaćin ovako prestižnog šampionata uverava nas da će poseta stručne javnosti za vreme takmičenja biti veoma dobra i svrsishodna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2023.  |  Energija, Industrija

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija. Opština Stara Pazova je krajem maja donela rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.