Izvor: Novosti | Utorak, 28.08.2018.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Do kraja godine kazneni poeni ukidaju se svima sa beneficiranim radnim stažom

Zoran Đorđević (Foto: YouTube/screenshot)
Do kraja godine svima koji su tokom radnog veka imali beneficirani radni staž biće ukinuti kazneni poeni za penziju. To znači da će im se smanjivati potrebne godine života srazmerno godinama staža. Ovo neće važiti za radnike preduzeća u restrukturiranju, niti za bilo koje druge, već samo za one koji su imali benificije - otkriva, u razgovoru za Novosti, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- To znači da ako se zaposlenom na godinu dana računa 18 meseci staža, za 12 godina rada na takvom mestu on će imati 18 godina staža, tako će mu se za tih šest benificiranih godina umanjiti broj godina života neophodnih za penziju. Ovakvi uslovi važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare... Pravo će moći da ostvare svi, bez obzira na to da li su već u penziji ili tek treba da idu. Razlika se neće isplaćivati retroaktivno, već od trenutka kada se usvoji odredba.

Oglašeni ste kao glavni kočničar rodne ravnopravnosti u Srbiji?

- Bavim se rodnom ravnopravnošću od 2012. godine, a Ministarstvo rada je trebalo da bude nosilac ove priče još u vreme prethodnog ministra. Formirano je i koordinaciono telo koje se bavilo tom problematikom. Međutim, mandat tela nije verifikovan od strane nove vlade od 2017. godine i za mene ono više ne postoji, iako je radilo kao savetodavno i nije ni moglo da donosi zakone.

U čemu je onda problem?

- Zakonom o Vladi je predloženo da se oformi sektor za rodnu ravnopravost, koji smo napravili u Ministarstvu rada. Tražio sam da zakon dođe kod nas i da vidimo šta se sa njim dešava, jer je imao mnogo neprimenljivih rešenja. Takođe, imamo i zakon o sprečavanju diskriminacije koji predviđa dosta članova koji su se našli i u propisu o rodnoj ravnopravnosti. Trebalo je da idem u Skupštinu sa dva formalno različita zakona a sa istim odredbama. Nisam to mogao da prihvatim.

Šta se sada dešava sa tim propisom?

- Zakon o rodnoj ravnopravnosti je sada u ministarstvima na mišljenju, a uvedeno je i pravilo da svi novi propisi idu na mišljenje u pet gradova Srbije - Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad i Novi Pazar. Zakon Koordinacionog tela nije imao ni javnu raspravu, ni mišljenje ministarstava, ni EU.

Čini se da i Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom ima manjkavosti. Primer je obustavljanje isplate dodatka u proceduri razvoda roditelja.

- Roditeljski dodatak je podsticaj države rađanju, a ne novac od koga treba da se živi, to nije socijalna pomoć. Ako je neko lošeg materijalnog stanja, onda prima dečji dodatak. Podsticaj nema veze sa socijalnim stanjem. Treba ga shvatiti kao poklon države prema njenim trenutnim mogućnostima, i zato je novim propisom i ukinut uslov koji se tiče materijalnog statusa porodice.

Da li je rešen problem stotinak trudnica i porodilja iz ugašene firme Hendi?

- Sve se rešava u skladu sa zakonom, to je privatna kompanija i ne možemo da pravimo presedan, već problem treba rešavati bez posebnog zaključka Vlade. Sreća je da se vlasnik vratio i ima želju da zakonski to završi kako treba. I po novom zakonu, od 1. jula novac se direktno isplaćuje porodiljama, a ne preko poslodavca, što je jednostavnije.

Godinama se najavljuje projekat socijalnih karata. Kada će one konačno da zažive?

- Izrada socijalnih karata trebalo bi da počne sledeće godine, a sistem će u potpunosti moći da funkcioniše tek posle 2020, kada se, recimo, završi popis katastra, pa poreska uprava dodeli rešenja. Tek onda ćemo moći da "ukrštamo" sve podatke. Naš veliki problem je nepravednost sadašnjeg sistema. Recimo, bračni par na selu stariji od 70 godina, bez dece, ima hektar zemljišta, zemlju ne može da obrađuje, ali nema ni pravo na socijalnu pomoć. S druge strane, neko ko je završio fakultet, ko živi sam, nema primanja ni zemlje, i roditelji ga finansiraju preko nekog nelegalnog biznisa, može da ostvari socijalno davanje. To moramo da ispravimo.

Koji podaci će biti neophodni za pravljenje socijalnih karata?

- Koristićemo samo merodavne podatke. To su informacije iz PIO fonda, o invalidima, dečja zaštita, poreska uprava, katastar... Ukucavanjem matičnog broja dobijaće se svi podaci o ličnosti, ali i o povezanim osobama, supruzi, deci, roditeljima. Neće biti potrebe da neko dolazi i dokazuje svoje stanje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.