Izvor: Novosti | Utorak, 28.08.2018.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela rekonstrukcija vodovodne mreže u Paraćinu - Investicija vredna 3,45 mil EUR

Ilustracija (Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
Početkom rekonstrukcije 630 metara mreže u tri ulice koje se nalaze u centru grada, paraćinsko Javno preduzeće Vodovod započelo je realizaciju velikog projekta unapređenja lokalnog vodosnabdevanja.

Kako je najavljeno, to će ovdašnjim ljudima tokom narednih nekoliko decenija obezbediti dovoljno vode za piće, a sredstva za kompletnu investiciju "tešku" 3,45 mil EUR obezbeđena su posle desetogodišnjeg truda JP Vodovod i lokalne samouprave, uz podršku Vlade Nemačke i EU, a posredstvom tamošnje Razvojne banke. Nisu izostali ni saradnja sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao ni tehnička i institucionalna podrška međunarodnih i domaćih eksperata.

- U okviru realizacije Programa unapređenja vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji, započeta rekonstrukcija pet kilometara mreže u Paraćinu je samo jedan segment velike investicije, a najbitnija će biti zamena 9.400 metara glavnog cevovoda, od izvorišta-kaptaže u selu Izvor do rezervoara na Karađorđevom brdu - objašnjava direktor JP Vodovod Nebojša Simić.

Kaže i da će zamenom najvećeg dela dotrajalog cevovoda, starog više od pola veka, Paraćinci dobiti veću količinu vode u mreži, jer će biti eliminisani gubici i izbegnuti česti kvarovi. Istovremeno, investiranjem u bušenje još četiri bunara i u sušnim periodima će biti obezbeđene dovoljne količine vode, odnosno oko pedeset litara u sekundi.

- Planiramo i nabavku nove mehanizacije, te digitalizaciju nadzora i upravljanja celokupnim sistemom pomoću specijalnog softvera - najavljuje Simić i precizira da bi kompletan program trebalo da bude realizovan tokom naredne četiri godine.

Bez obzira na to što se početak zamene cevovoda očekuje tek dogodine, već sada je izvesno da radovi na terenu neće ometati redovno vodosnabdevanje. Kažu, gradiće se praktično novi cevovod koji će delom "ići" paralelno sa postojećim, a delom sasvim novom trasom.

Inače, od ukupne vrednosti programa, trećina sredstava je donacija, a ostatak vrlo povoljan kredit na deceniju i po, uz grejs period od pet leta i sa kamatom manjom od 1% godišnje.

Dobro i Ćupriji

Iako će zamena glavnog cevovoda poboljšati vodosnabdevanje i u susednoj Ćupriji - s obzirom na to da 40% vode sa kaptaže odlazi put te opštine - još se ne zna na koji će način tamošnja lokalna samouprava učestvovati u realizaciji ove investicije. Direktor Simić je jedino najavio da će biti ugrađen merač količine vode, pa će Ćupričani dobijati svoje sledovanje "u litar".

Investicije

Nezavisno od pomenutog međunarodnog programa, paraćinsko JP Vodovod je ove godine iz sopstvenih sredstava u izgradnju 2,3 kilometra mreže u Popovcu, tri kilometra kanalizacije u Donjem Vidovu i Donjoj Mutnici, te u izgradnju crpne stanice na glavnom fekalnom kolektoru Drenovac - Paraćin već uložilo više od 12 miliona dinara. Do kraja 2018. su najavljeni i radovi u još nekoliko obodnih gradskih ulica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.