NavMenu

Počela rekonstrukcija vodovodne mreže u Paraćinu - Investicija vredna 3,45 mil EUR

Izvor: Novosti Utorak, 28.08.2018. 08:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Početkom rekonstrukcije 630 metara mreže u tri ulice koje se nalaze u centru grada, paraćinsko Javno preduzeće Vodovod započelo je realizaciju velikog projekta unapređenja lokalnog vodosnabdevanja.

Kako je najavljeno, to će ovdašnjim ljudima tokom narednih nekoliko decenija obezbediti dovoljno vode za piće, a sredstva za kompletnu investiciju "tešku" 3,45 mil EUR obezbeđena su posle desetogodišnjeg truda JP Vodovod i lokalne samouprave, uz podršku Vlade Nemačke i EU, a posredstvom tamošnje Razvojne banke. Nisu izostali ni saradnja sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao ni tehnička i institucionalna podrška međunarodnih i domaćih eksperata.

- U okviru realizacije Programa unapređenja vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji, započeta rekonstrukcija pet kilometara mreže u Paraćinu je samo jedan segment velike investicije, a najbitnija će biti zamena 9.400 metara glavnog cevovoda, od izvorišta-kaptaže u selu Izvor do rezervoara na Karađorđevom brdu - objašnjava direktor JP Vodovod Nebojša Simić.

Kaže i da će zamenom najvećeg dela dotrajalog cevovoda, starog više od pola veka, Paraćinci dobiti veću količinu vode u mreži, jer će biti eliminisani gubici i izbegnuti česti kvarovi. Istovremeno, investiranjem u bušenje još četiri bunara i u sušnim periodima će biti obezbeđene dovoljne količine vode, odnosno oko pedeset litara u sekundi.

- Planiramo i nabavku nove mehanizacije, te digitalizaciju nadzora i upravljanja celokupnim sistemom pomoću specijalnog softvera - najavljuje Simić i precizira da bi kompletan program trebalo da bude realizovan tokom naredne četiri godine.

Bez obzira na to što se početak zamene cevovoda očekuje tek dogodine, već sada je izvesno da radovi na terenu neće ometati redovno vodosnabdevanje. Kažu, gradiće se praktično novi cevovod koji će delom "ići" paralelno sa postojećim, a delom sasvim novom trasom.


Inače, od ukupne vrednosti programa, trećina sredstava je donacija, a ostatak vrlo povoljan kredit na deceniju i po, uz grejs period od pet leta i sa kamatom manjom od 1% godišnje.

Dobro i Ćupriji

Iako će zamena glavnog cevovoda poboljšati vodosnabdevanje i u susednoj Ćupriji - s obzirom na to da 40% vode sa kaptaže odlazi put te opštine - još se ne zna na koji će način tamošnja lokalna samouprava učestvovati u realizaciji ove investicije. Direktor Simić je jedino najavio da će biti ugrađen merač količine vode, pa će Ćupričani dobijati svoje sledovanje "u litar".

Investicije

Nezavisno od pomenutog međunarodnog programa, paraćinsko JP Vodovod je ove godine iz sopstvenih sredstava u izgradnju 2,3 kilometra mreže u Popovcu, tri kilometra kanalizacije u Donjem Vidovu i Donjoj Mutnici, te u izgradnju crpne stanice na glavnom fekalnom kolektoru Drenovac - Paraćin već uložilo više od 12 miliona dinara. Do kraja 2018. su najavljeni i radovi u još nekoliko obodnih gradskih ulica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.