NavMenu

Oglašivači planiraju da ulože 30 mlrd USD u online video oglašavanje u 2018.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.08.2018. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Najnoviji trendovi predstavljeni u WARC Global Ad Trends izveštaju, sa fokusom na video oglašavanje, prognoziraju da će oglašivači ove godine potrošiti ukupno 30 mlrd USD na online video oglašavanje, a najveći deo sume otići će na društvene medijske platforme, uprkos rizicima po brend i prevarama. Kako prenosi portal Društva Srbije za odnose s javnošću, porast korišćenja mobilnih uređaja dovodi do sve veće konzumacije video sadržaja (naročito na društvenim platformama optimizovanim za mobilne uređaje), što zauzvrat povećava ulaganja oglašivača u video oglašavanje.

Ovaj i drugi ključni nalazi predstavljeni su u najnovijem WARC-ovom mesečnom izveštaju o globalnim trendovima oglašavanja, u kojem je fokus stavljen na online video oglašavanje.

Na online će otići 17,5% globalnog ulaganja u video ove godine, ili 30 mlrd USD – a većina će otići na društvene platforme.

Očekuje se da će ulaganja u online video oglašavanje, uključujući pre-/mid/post roll oglase i video na zahtev na društvenim mrežama i TV-u, porasti za 27,5% i dostići 29,8 mlrd USD ove godine. Za poređenje, očekivani porast za linearnu televiziju je 1,1%, uz iznos od 140,2 mlrd USD, što je zapravo na istom nivou zabeleženo u 2010. godini. Tako će na online video zapise otići 17,5% od ukupno 170 mlrd USD uloženih na video oglašavanje širom sveta ove godine. Ovaj procenat je 2010. godine iznosio samo 1,3%.

Procenti variraju od tržišta do tržišta. Očekuje se kako će online udeo u SAD-u, najvećem tržištu videa, porasti na 19,3% ove godine, sa 15,3 mlrd USD. Očekuje se da će rast online videa u Kini iznositi 24,7% (na 6,5 mlrd USD) ove godine, dok će u Velikoj Britaniji udeo online videa u ukupnim ulaganjima u video oglašavanje iznositi 38,2% (2,6 mlrd USD).

Većina tog novca ide na društvene platforme kao što su YouTube i Facebook.

Online video će činiti gotovo pola ukupne internet potrošnje, zahvaljujući rastu mobilnih uređaja.

Online konzumiranje video sadržaja, od čega se većina sprovodi putem mobilnih uređaja, u konstantnom je porastu u celom svetu. Projekcije pokazuju kako će konzumiranje porasti na 84,1 minute dnevno u 2020. godini, što je porast od 26,6% u odnosu na projektovanih 66,5 minuta ove godine. Od toga će 62,3% vremena provoditi gledajući putem mobilnih uređaja (u poređenju sa trenutnih 60,7%).

Upoređujući ove brojke sa širim podacima o potrošnji medija, udeo dnevne konzumacije videa online raste na svim poljima. Očekuje se da će do 2020. godine dostići gotovo polovinu (46,7%) ukupnog korišćenja interneta, i 17,1% ukupne dnevne medijske potrošnje.


Jedan od deset video oglasa predstavlja rizik po brend, a video je najpopularnija meta za prevare. Podaci za drugu polovinu 2017. pokazuju da barem jedan od deset video oglasa online donosi rizik od negativne okoline po brendove.

Za mobilne uređaje, tipovi sadržaja koji predstavljaju najčešći rizik po brendove su nasilje i uvredljivi jezik, kontroverzne vesti bez obzira na to jesu li oglasi programatično kupljeni ili direktno od izdavača.

Prevare su takođe rizik za online video oglašavanje, pogotovo ako oglas nije optimizovan protiv takvih aktivnosti. Nedavna studija koju su sproveli Guardian US i Google pokazala je da je čak 78% ulaganja u video oglašavanje podložno prevarama ako izdavač ne koristi skriptu ads.txt unutar svoje web stranice.

- Ogromno i kontinuirano povećanje potrošnje video zapisa putem mobilnih uređaja usmerilo je oglašivačke budžete na društvene platforme, uprkos dobro dokumentovanim i trajnim rizicima u vidu negativne okoline i prevara sa oglasima. Facebook se nada da će povratiti inicijativu svojom platformom Watch, koju predstavljaju kao sigurno okruženje za brendove, koja nudi naprednu segmentaciju publike - sumirao je James McDonald, urednik za podatke u WARC-u, nalaze izveštaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.