Izvor: RTS | Ponedeljak, 27.08.2018.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz IT usluga iz Srbije u prvih pet meseci 2018. porastao 40% - Domaći programeri rame uz rame sa svetskim

Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)
Izvoz kompjuterskih usluga u prvih pet meseci ove godine veći je za 40% nego u istom periodu prošle godine, podaci su Narodne banke Srbije. Posle deset godina, zabeležen je skok u osnivanju preduzeća koja se bave trgovinom usluga iz oblasti programiranja.

Ako negde u svetu na androidu gledate video klip, softverska podrška za to često je urađena u Srbiji. Smislili smo i plaćanje preko Vibera, a srpska pamet zaslužna je i što Kolorado ima jedinstveno elektronsko glasanje. Ogromno tržište i zaradu donosi srpska igrica Top Eleven, koju u svakom trenutku u svetu igra 150 miliona ljudi.
IT izvoz rapidno raste.

- Izvoze se kompjuterski programi i mobilne aplikacije, recimo da se u Srbiji razvijaju timovi u kojima su programeri, dizajneri, marketing stručnjaci i drugi koji kreiraju kompjuterske programe koje ljudi širom sveta koriste - kaže Zoja Kukić iz Inicijative Digitalna Srbija.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da već sad možemo da procenimo, za ovu godinu da ćemo imati izvoz koji će prevazići milijardu i 200 miliona, što je stopa rasta od skoro 30%.

Skok IT tržišta i to što zaključno sa julom ove godine imamo 263 nove firme i skoro 2.000 preduzetnika u ovoj oblasti signal je Privrednoj komori Srbije.

- Ove godine najviše ih je u oblasti programiranja. I jedna i druga činjenica govore da se zaista nešto pomera kada je u pitanju ono što Srbija ima, da kažem ljudske resurse, ljudski kapital za nove industrije, za novu tehnologiju, za kompjuterske usluge - kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Programeri iz Srbije sve su cenjeniji.

- Ovde bih istakao blokchain tehologiju koja se sve više primenjuje u svetu. Podaci pokazuju da smo po broju i po kvalitetu programera u ovom segmentu rame uz rame sa drugim zemljama - kaže direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je isto nastao program koji pomaže advokatima da bolje evidentiraju svoje slučajeve, da bolje rade timski, dodaje Zoja Kukić.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije povezuje mala i srednja preduzeća sa IT stručnjacima, jer prognozira da će u digitalizaciju morati da zakorače svi, od pekara do industrijskih giganata. Potrebno je i da u našu korist planiramo taj sektor.

- Komora pokušava da ne budemo samo mesto na kome ćemo za nekog proizvoditi kodove ili programirati za nekog rešenje koje se nalazi u Irskoj ili u Americi ili u Moskvi ili bilo gde. Već kako da napravimo naša rešenja, naše proizvode kompletirane koji onda imaju mnogo veću vrednost - ističe Čadež.

Za pet godina u Srbiji se utrostručio broj IT kompanija, a imamo svega 45.000 IT stručnjaka. Država veruje da će uvođenjem informatike u osnovnu školu, obukama i većim brojem studenata uhvatiti korak sa potrebama i svetom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.