NavMenu

ČADEŽ: Vest o novoj kineskoj investiciji u Srbiji odjeknula u svetu

Izvor: Tanjug Petak, 24.08.2018. 10:04
Komentari
Podeli
Najava kineskog proizvođača guma Shandong Linglong da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara ođeknula je ne samo u regionu, već i u svetu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je podsetio da je Srbija u trci za ovu investiciju uspela da pobedi zemlje kao što su Slovačka, Češka i Poljska, a da su kineske delegacije boravile u tim zemljama i detaljno analizirale uslove.

- Mislim da je to pre pet godine bilo skoro nezamislivo. Kada pogledate samo od 2015. godine, Srbija je privukla više od sedam milijardi stranih investicija i ta činjenica najviše govori šta se u Srbiji uradilo poslednjih godina. Makroekonomska stabilnost, politička stabilnost. Kada pogledate liste, kada pogledate rejtinge kreditnih agencija, najvećih u svetu, videćete koliko su se te stvari promenile - rekao je Čadež za RTS, prenosi Tanjug.

Predsednik PKS podsetio je i na druge uspešne kineske investicije u Srbiji, ističući rekordnu proizvodnju i povećan izvoz železare pod upravom Hestil grupe i uspeh subotičke kompanije ATB Sever, koja je sada deo jedne od najvećih kineskih kompanija, Vulong grupacije.


Uz konstataciju da Srbija privlači sve više investicija, Čadež je ukazao na to da će ulaganje Shandong Linglonga biti jednako celokupnim stranim investicijama u Hrvatskoj tokom prošle godine.

Rekao je da je primetio i pozitivno informisanje o tome šta naša zemlja radi da privuče investicije, a podseća da je Srbija prošle godine privukla više investicija nego sve ostale zemlje regiona.

Uz najavu da će ova godina "biti još bolja za investicije", Čadež kaže da se danas sastaje sa još jednom kineskom delegacijom, zainteresovanom za investiranje u Srbiju, ali nije mogao da saopšti detalje o tom sastanku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.