Izvor: Tanjug | Četvrtak, 23.08.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Republika Srpska grade hidroelektrane Foča i Paunci - Vrednost investicija oko 200 mil EUR

Ilustracija (Foto: shuttestock.com )
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dve nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine, napominjući da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima.

On je to izjavio nakon sednice Energetskog komiteta Srbije i RS u sredu (22. avgusta 2018. godine), na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana Foča i Paunci, a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.

Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Kako je Antić objasnio radi se o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrednost investija je oko 200 mil EUR, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Antić je kazao da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju odnosa u odnosima Srbijagasa i GasPrometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu,a potrebno je da se na nivou dve vlade usaglase njihovi odnosi.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grejne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajednička gradnja još dve nove hidroelektrane.

- Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja - rekao je Đokić.

Sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske Hidroelktrane Mikajilo Zlojutro.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.