NavMenu

Najatraktivniji PC na svetu je iz Srbije

Izvor: RTS Sreda, 22.08.2018. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Beogradski tim AXE-R napravio je najatraktivniji personalni računar na svetu, koji je na takmičenju CMWS 2018 odlukom stručnog žirija, zauzeo prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji Scratch Build, ali je proglašen najboljim i glasovima publike.

Pre jednog meseca Nenad Đorđević, Nemanja Đorđević i Dušan Srbljak prijavili su svoj projekat "AXE-R" za učešće na prestižnom svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta Case Mode World Series 2018.

Nesvakidašnji atraktivni heksagoni dizajn i impresivne komponente veštačke inteligencije izdvajaju AXE-R i čine ga posebnim u odnosu na sve ostale računare.

Kućište AXE-R poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve vitalne parametre računara, uključujući vlažnost i temperaturu vazduha. Sam brine o komponentama, ukoliko dođe do curenja tečnosti automatski se gasi, a ukoliko temperatura nije optimalna, poklopac se otvara radi provetravanja.

Kućište AXE-R nemoguće je upaliti bez fizičkog ključa, niti otvoriti poklopac "haube" bez kodiranog i skrivenog RF ključa. Takođe, "hauba" je pokretna i automatski se otvara i zatvara.

Prvi put u istoriji takmičenja CMWS jedan projekat je osvojio prvo mesto u kategoriji glasanja publike, kao i prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji Scratch Build koju je ocenjivao stručni žiri.


Projekat se udaljio od onoga na šta se tržište naviklo, od rasporeda komponenti, pa sve do detalja poput senzora, osvetljenja, vodenog hlađenja, što su publika i stručnjaci prepoznali.

- Na ovaj način pokazali smo da PC kakav svi poznajemo može da se redefiniše - navodi u saopštenju tim AXE-R.

Stav tima koji je na projektu radio devet meseci je da je "veoma bitno i da se motivišu mladi ljudi iz celog regiona i da im se pokaže da je sve moguće, ukoliko imaš dobru ideju, volju i ambiciju da nešto postigneš".

Tim je pripremio detaljni video-serijal na kanalu PCAXE na YouTube-u u kojem, kroz edukaciju, "na zanimljiv način prikazuje razvoj projekta i kako se, uz posvećen rad i trud, sve može postići".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.