NavMenu

U prvoj polovini 2018. kažnjeno 11 banaka zbog kršenja propisa o zaštiti korisnika

Izvor: Tanjug Sreda, 22.08.2018. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije (NBS) je u prvih šest meseci ove godine izrekla 15 novčanih kazni protiv 11 banaka u Srbiji zbog kršenja propisa kojima se uređuje oblast o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Kako je Tanjugu rečeno u NBS, kazne su izrečene u skladu sa Zakonom o platnim uslugama i Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a zbog utvrđenih nepravilnosti, kao i zbog nepoštenih poslovnih praksi i nepravičnih ugovornih odredaba.

Iz centralne banke dodaju da se raspon novčanih kazni, propisan navedenom zakonskom regulativom, kreće od 50.000 do 800.000 dinara, odnosno od 80.000 do 1.000.000 dinara, a za nepoštenu poslovnu praksu i nepravične ugovorne odredbe od 200.000 do 2.000.000 dinara.

U periodu od 1. januara do 30. juna ove godine, NBS je donela ukupno 22 rešenja kojima je bankama naloženo otklanjanje nepravilnosti.


Rešenja su uglavnom doneta u postupku po pritužbama korisnika, s tim da se dva rešenja odnose na nepoštenu poslovnu praksu, a jedno na nepravične ugovorne odredbe.

- Ovim rešenjima je ukupno obuhvaćeno 12 banaka. Rešenja su najčešće donošena zbog nepravilnosti u primeni pojedinih odredaba Zakona o platnim uslugama i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga - objašnjavaju u NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.