Izvor: Beta | Utorak, 21.08.2018.| 15:57

Spasojević ostaje gazda ITM? - Biznismen želi da kupi svoju firmu iz stečaja

Toplica Spasojević
Kompaniju ITM grupa koja se prodaje iz stečaja kupiće, dosadašnji suvlasnik Toplica Spasojević.

On je za Betu rekao da neće dozvoliti da neko drugi kupi kompaniju jer ne želi da izađe iz biznisa koji se zasniva na uvozu robe, već da je samo reč o "restrukturiranju preko stečaja" i da će ITM grupu kupiti druga firma koja je pod njegovom kontrolom.

Stečajni upravnik oglasio je prodaju ITM grupe kao pravnog lica javnim nadmetanjem, jer je u tu firmu uveden stečaj krajem oktobra prošle godine pošto nije poštovala Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), usvojen 2014. godine.

Pedlog za pokretanje stečaja podnela je država, odnosno državna Agencija za osiguranje depozita, i predstavnici dve banke u stečaju - Univerzal banke i Privredne banke Beograd, koja je takođe državna.

Spasojević je rekao da je "sve pod kontrolom i da je bankarske dugove otkupio ruski partner koji će nastaviti da posluje s njim".

- S bankama smo napravili dogovor, one su namirene i ITM grupa će se restrukturirati kupovinom iz stečaja - rekao je Spasojević.

Na pitanje zašto je kompanija zapala u teškoće, Spasojević je rekao da su problemi nastali 2008. godine kada je počela svetska kriza.

- ITM grupa je jedan od najvećih uvoznika, uvozimo robu svetskih brendova i u prvom talasu 2008. godine izgubili smo 7-8 mil EUR, a skoro isto toliko i u drugom talasu krize - rekao je Spasojević i dodao da kompanija ima firme na Kipru i u Makedoniji i da će se "za mesec dana sve znati kada se okonča kupoprodaja iz stečaja".

Zvanično, vlasnik ITM grupe je kiparski Dagenam, čiji su vlasnici po 50% Spasojević i Siniša Raković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.