NavMenu

Novi ekološki izum na deponiji obrenovačke termoelektrane - Pepeo direktno u jezero, nema razvejavanja

Izvor: RTS Utorak, 21.08.2018. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Zdravko Lončar)
Na deponiji obrenovačke termolektane Nikola Tesla-B montiran je novi sistem trasporta i istakanja pepela direktno u jezero. Zahvaljujući rešenju naših stručnjaka, razvejavanje pepela sa deponije svedeno je na minimalne količine.

Površina jezera zahvata 70% deponije. Novi ponton za istakanje pepela i šljake, koju proizvodi TENT B, doseže do sredine jezera. Pepeo, koji se trasportuje tim cevovodom, istače se na tri mesta, a potom taloži u jezeru.

- Novi projekt je važan iz razloga što do sada nismo imali mogućnost da ravnomerno zapunjavamo deponiju. Sve do sada što je rađeno, rađeno je sa strane nasipa a sada zapunjavamo deponiju iz samog jezera. Ovo rešenje doprinosi boljoj odbrani od vetra - rekao je Milan Milodanović, inženjer tehnologije na Deponiji pepela TENT- B.

Novi sistem deponovanja pepela ispunjava ekloše standrade jer sprečava razvejavanje pepla. A inspekcijski nadzor je stalan.

Goran Đotunović, poslovođa u Deponiji pepela, kaže da je deponija najveća u Evropi i najuređenija na Balkanu.

Kako kaže, dokaz tome je da u poslednjih pet godina nisu imali nijednu prijavu građana za razvejavanje pepela.

U jezeru dubokom 10 metara do sada su se nataložila dva metra pepela. Cevi pontona se pomeraju levo i desno što omogućava ravnomerno taloženje.

Milodanović kaže da je projekat uradio Rudarski institut iz Beograda.

- Po njihovim uputstvima izradili smo pontonski cevovod u dužini od 550 metara. Novi projekat je proizvod domaće pameti - istakao je Milodanović.

Nova tehnologija odlaganja pepela ovde na deponiji montirana je pre dva meseca i u ovoj eksperimentalnoj fazi pokazala se kao idealno rešenje u letnjim uslovima. Svoj rad treba da potvrdi i u zimskom periodu. Stručnjaci Rudarskog istituta ne očekuju probleme ni ako jezero zaledi.

Na deponiji radi 30 ljudi. Neki ne kriju da se po ovim vrućinama i okupaju u jezeru kažu, pepeo je dobar za kosu. Inače, deponija se prostire na 800 hektara, dve kasete su aktivne, a 200 hektara treće kasete je zelena oaza, okružena topolama jer pepeo u nju nije istakan.

- Ona je sada neka vrsta staništa za prtičiji i životinjski svet. Prisutno je dosta vrsta ptica i divljači upošte, imaju prostranstvo, slobodu i hranu - rekao je Đotunović.

U EPS-u planiraju da isti projekat odlaganja pepela urade i na deponiji kostolačkih termoelektrana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.