Izvor: Tanjug/Beta | Utorak, 21.08.2018.| 15:47

Kineski Shandong Linglong planira izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu za oko milijardu dolara

Ilustracija (Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)
Kompanija za proizvodnju automobilskih guma Shandong Linglong Tyre objavila je da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 mil USD (870,4 mil EUR), prenosi Yahoo news.

Uz vest je priložen i dokument na kineskom jeziku sa zvaničnog sajta Šangajske berze u kojem je Srbija označena kao investicioni cilj Shandong Linglong u inostranstvu.

Sajt seenews.com prenosi da je ova kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se navodi da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi poslednja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Sajt prenosi da je "Šandong Linglong" odlučio da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Pregovori sa kineskim gigantom trajali su godinu dana, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i dodao da je veoma zadovoljan što će, kako je naveo, realizacija tog projekta omogućiti otvaranje mnogo novih radnih mesta u zoni "Jugoistok" gde će biti obezbedjeno 136 hektara zemljišta.

- Prošle godine smo omogućili da se u Zrenjaninu zaposli 3.000 ljudi, ove godine u planu je zapošljavanje još oko 1.600. Značajno je što će, kada počne sa radom, osim u toj kineskoj kompaniji biti zaposleni i oni koji će biti logistika Linglongu - kazao je on.

Gradonačelnik Janjić je istakao i da je reč o jednoj od najsavremenijih fabrika u Evropi i da će svi ekološki parametri biti primenjeni, a da se uskoro očekuju pregovori sa još jednim kineskim investitorom.

Inače, brend kineske kompanije Linglong Tyre je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.