Izvor: RTS | Subota, 18.08.2018.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Prostor Balkana je sve atraktivniji za geološka istraživanja. Samo u našoj zemlji za raznim rudama traga više od 50 kompanija, a polovina je sa stranim kapitalom. Za državu je dobro da zna potencijal prirodnih resursa, a neka nalazišta pokazuju značajne rezerve dovoljne i za otvaranje rudnika.

U zapadnoj Srbiji istražuje se jedinstveno nalaziše novog minerala jadarita, a najviše dozvola izdato je kompanijama koje tragaju za zlatom i bakrom na jugoistoku zemlje.

- Trenutno u Republici Srbiji geološka istraživanja se vrše na preko 120 lokacija. Država je vlasnik mineralnih sirovina tako da ima podatke i od kompanija koje su prestale da istražuju na određenim lokacijama - kaže Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Za svaki kvadratni kilometar istražnog prostora kompanije plaćaju naknadu od 10.000 dinara, a korist imaju i lokalne samouprave u kojima se istražuje.

- Država ima koristi pre svega u procesu davanja odobrenja za geološka istraživanja, plaćaju se određene takse raznoraznim državnim institucijama koje daju svoja rešenja, saglasnosti i mišljenja - kaže geolog Dušan Podunavac.

- Istraživanja mineralnih sirovina je važan posao za svaku državu iz više razloga – ekonomskih, strateških, a tu je i faktor razvoja koji je za svaku državu i ekonomiju nezaobilazan. Istraživanja ležišta mineralnih sirovina je skup posao i njima se najviše bave velike svetske firme, multinacionalne kompanije - kaže Vojin Čokorilo, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Geološka istraživanja su zakonom regulisana i ne mogu trajati neograničeno.

- Proces geoloških istraživanja je ograničen na osam godina. U startu se rešenje dobija na tri godine sa mogućnošću produženja - kaže Podunavac.

Istraživanja multinacionane kompanije Rio Tinto kod Loznice pokazuju da bi naša zemlja mogla da pokrije deset odsto svetskih potreba za traženim mineralima litijumom i borom, a kanadski Nevsun otkrio je jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata kod Bora. Značajne resurse pokazuju i istraživanja kod Baljevca na Ibru.

- Tu istražuje kompanija Balkan gold. Ona istražuje borate, postoje indicije, postoje potencijali u vezi sa tim istraživanjem, alo nije još došlo do verifikacije rezervi da bismo mogli precizno da kažemo koje su to rezerve - kaže Ivan Janković.

Svetski giganti Rio Tinto i Nevsun već prave planove i za otvaranje rudnika u našoj zemlji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.