Izvor: Euractiv | Petak, 17.08.2018.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi insekticidi na bazi sulfoksimina opasni po pčele kao i stari?

(Foto: Suzana Obradović)
Novi pesticidi napravljeni da zamene neonikotinoide možda su isto tako opasni po pčele, upozoravaju istraživači.

Eksperimenti su pokazali da novi insekticidi na bazi sulfoksimina (sulfoximine) ugrožavaju reprodukciju bumbara i brzinu kojom kolonije rastu.

Kolonije pčela izložene malim dozama novog pesticida u laboratoriji dale su znatno manje radilica i upola manje mužjaka sposobnih za reprodukciju nakon što su premeštene u polja, objavili su naučnici u časopisu Nature.

- Naši rezultati pokazuju da sulfoksaflor, jedan iz klase novih insekticida, može da deluje negativno na reprodukciju kolonija - rekao je glavni autor studije Hari Siviter, istraživač sa Rojal Holovej univerziteta u Londonu.

Kao i neonikotinoidi, sulfoksaflor ne ubija pčele nego deluje na njihov imuni sistem ili sposobnost za reprodukciju. Eksperiment je pokazao i da novi insekticid ne utiče na ponašanje u vezi ishrane i količinu polena prikupljenu po pčeli.

Studija je objavljena usred legalnih izazova i promena nacionalnih politika prema neonikotinoidima, jednom od najčešće korišćenog insekticida u svetu. U aprilu su članice EU zabranile upotrebu tri proizvoda na bazi neonikotinoida na otvorenim poljima a ograničile u pokrivenim staklenicima.

Njihov potez sledila je Kanada koja je najavila postepeno povlačenje iz upotrebe dva pesticida koja se naveliko koriste na poljima kanole, kukuruza i soje. Neonikotinoidi se zasnivaju na hemijskoj strukturi nikotina i deluju na nervni sistem insekata. Na sličan način deluju i insekticidi na bazi sulfoksimina, iako su iz druge klase pesticida.

Za razliku od pesticida koji deluju kontaktno, koji ostaju na površini lišća, neonikotinoide biljke apsorbuju u fazi semena i prenose ga na lišće, cvet, koren i stabljiku. Neonikotinoidi su se mnogo upotrebljavali u poslednjih 20 godina a napravljeni su radi kontrole insekta koji sisaju biljni sok, poput biljnih vaši i larvi koje se hrane korenom. Nove studije pokazale su da neonikotinodi mogu da izazovu dezorijentisanost pčela (da ne mogu da nađu put do košnice) i smanjenje otpornosti na bolesti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.