Izvor: Energetski portal | Četvrtak, 16.08.2018.| 16:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rešenje za dekarbonizaciju - Pretvaranje ugljen-dioksida u beton, goriva...

(Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Gotovo 4 mil EUR vredan projekat koji sprovodi Mičigenski univerzitet (Sjedinjene Američke Države) ima za cilj da emisije ugljen-dioksida smanji za desetinu do 2030. godine.

Za uspešnu dekarbonizaciju, gas treba da se pretvori u korisne proizvode, ističu naučnici ovog američkog univerziteta.

Oni nameravaju da 4 milijarde tona štetnih jedinjenja u narednih dvadesetak godina "preobliče" u beton, goriva ili vlakna ugljenika.

Amerikanci rade na razvijanju tehnologije koja bi "hvatala" ugljen-dioksid iz vazduha a potom ga transformisala u iskoristivu robu. Sledeći korak koji bi preuzeli bilo bi usavršavanje i omasovljavanje upotrebe na ovaj način dobijenih proizvoda od ugljenika.

Volker Sik, kao predstavnik mičigenskog tima istraživača, izjavio je da je njihova vizija da prepreku koju trenutno predstavlja ispuštanje gasova i efekat staklene bašte, pretvore u ekonomsku priliku.

- Verujemo da bi inovacije na polju uklanjanja ugljen-dioksida i njegovog ponovnog korišćenja rezultovale ugljenično negativnim, a novčano pozitivnim, ishodom. Smanjivanjem ekološkog otiska bi u decenijama ispred nas mogla da se ostvari dobit koja bi se merila milijardama - zaključio je Sik.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.