NavMenu

Gazela, Pančevac i stari most kod Beške prvi na ispitu izdržljivosti - Za održavanje mostova godišnje 10 mil EUR

Izvor: eKapija/Tanjug Četvrtak, 16.08.2018. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Rušenje nadvožnjaka u Đenovi, u kojem je život izgubilo oko 40 ljudi, uzdrmalo je i ovdašnju javnost, kao i nadzorne službe. Izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, most u Đenovi vapio je za rekonstrukcijom.

Građevina sličnog godišta i gabarita ima i u Srbiji, postavlja se zato pitanje bezbednosti mostova kod nas.

Pančevački most preko Dunava jedan je od najstarijih u zemlji, pušten u saobraćaj 1935, srušen tokom Drugog svetskog rata, pa obnovljen 1946. Poslednji put temeljno je renoviran 1965. Ovi podaci svrstavaju ga u red onih mostova koji će podleći vanrednom inspekcijskom nadzoru, koji je naložila ministarka Zorana Mihajlović.

Vanredni inspekcijski nadzor tako će prvo pohitati prema njemu, dalje, ka Gazeli i ka starijem od dva mosta-blizanca kod Beške preko Dunava na autoputu Beograd-Subotica, zatim i ka svim ostalim mostovima dužim od 100m.

Za stanje mostova u Srbiji zaduženi su Javno preduzeće Putevi Srbije, u čijoj je nadležnosti 2.960 mostova, i Infrastruktura Železnice Srbije, koja nadgleda 956 mostova. Resorno ministarstvo za vanrednu kontrolu osim ovih nadležnih preduzeća angažovalo je i tim republičkih građevinskih inspektora, Zavoda za veštačenje, profesora Građevinskog fakulteta i predstavnike Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Vanredni inspekcijski nadzor podrazumeva kako građevinsku, tako i proveru prateće dokumentacije - navode iz Ministarstva građevine.

Cilj vanrednog inspekcijskog nadzora biće kontrola kako potrebne dokumentacije, tako i konstrukcije mostova.

Iz Puteva Srbije i Infrastruktura Železnice Srbije, kako prenosi Tanjug, poručuju da su kontrole mostova redovne, naročito zbog povećanog saobraćaja na srpskim drumovima, a očekuje se da će do kraja 2018. kroz našu zemlju proći 53 miliona vozila, dok je samo u julu prošlo 562.000 vozila više nego u istom periodu prošle godine. U Putevima Srbije kažu da se godišnje izdvaja oko 10 mil EUR za periodično održavanje mostova, koje podrazumeva velike popravke, sanacije i rekonstrukcije, dok se za redovno održavanje izdvaja oko milion evra, dok u Infrastrukturi železnica Srbije navode da je godišnje oko milion evra namenjeno za redovno održavanje mostova.

Izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva Puteva Srbije Zoran Stojisavljević rekao je za Tanjug da su u nadležnosti tog preduzeća mostovi ukupne površine veće od milion metara kvadratnih, čija je vrednost procenjena na oko 900 mil EUR.

- Kroz svakodnevni uvid u stanje mostova, možemo zaključiti da su svi statički stabilni mostovi i da su apsolutno bezbedni za odvijanje saobraćaja - podvlači Stojisavljević.

Mostovi se, ističe, kontrolišu redovno ili svakodnevno, periodično i godišnje, a posebna komisija sastavljena od strucncjaka nakon utvrđivanja kompletnog stanja sastavlja izveštaje, naručuje projekte za sanaciju i popravku određenih mostova.


Direktor Direkcije za Infrastrukturu Železnice Srbije Milan Maksimović za Tanjug navodi da su i mostovi koji su u njihovoj nadležnosti bezbedni i sigurni za redovan železnički saobraćaj, a kontrole su, kao i kod drumskih mostova, redovne i periodične.

- Svakodnevne kontrole vrše zaposleni koji obilaze prugu. Oni su toliko stručni da mogu da uoče bilo kakve nepravilnosti na mostovima i da alarmiraju ako je potrebno da se uradi neka sanacija ili da se obustavi saobraćaj - kaže Maksimović.

Prema njegovim rečima, problema na mostovima ima, s obzirom da je većina njih građena u prošlom ili pretprošlom veku i u stalnoj su eksploataciji zbog sve većeg inteziteta saobraćaja i prevoza robe.

- Mi smo prošle godine imali 20 statitčkih provera mostova, da bi utvrdili da li možemo da pratimo zahteve privrede za povećanim obimom prevoza sa posebnim opterećenjem na tim mostovima. Ispitali smo i došli do saznanja da pojedini mostovi mogu to da iznesu, a pojedini ne, i da treba da preduzmemo neke mere - navodi Maksimović.

Objašnjava da postoje i mostovi od posebnog značaja za državu, koje čuvari nadgledaju 24 sata, poput onih u blizini državnih granica, kao i mostovi koji u okruženju nemaju naseljena mesta i koje mogu biti eventalna meta terorista.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.