NavMenu

Brisel upozorava Crnu Goru da pazi kome daje državljanstvo

Izvor: Vijesti Četvrtak, 16.08.2018. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Crna Gora moraće da se, prilikom davanja državljanstva stranim investitorima, uskladi sa evropskim strogim normama i kriterijumima za sprečavanje bezbednosnih rizika, što će biti procenjivano u toku pregovaračkog procesa, poručili su iz Evropske komisije (EK).

Vlada Crne Gore je 26. jula usvojila program sticanja državljanstva na osnovu ulaganja, a plan je da počne da se primenjuje 1. oktobra.

Iz EK su za Vijesti rekli da države članice treba da obezbede preduzimanje neophodnih koraka u cilju sprečavanja bezbednosnih rizika prilikom davanja državljanstva. One takođe moraju primeniti rigorozne kriterijume za identifikovanje i suzbijanje kriminaliteta i korupcije.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kazao je ranije da crnogorska Vlada treba pažljivo da razmotri pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu Crne Gore prema EU.

Vladin program ekonomskog državljanstva biće, kako je predviđeno, dostupan za najviše 2.000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Zainteresovani pojedinci imaće opciju da ulože 250.000 EUR u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila Vlada u nerazvijenom području Crne Gore, ili 450.000 EUR u razvijenom području.


Vlada će, osim toga, naplaćivati naknadu do 100.000 EUR po podnesenom zahtevu. Naknada će biti usmerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Iz Vlade tvrde da to nije projekat prodaje pasoša i ekonomskog državljanstva, već projekat koji treba da obezbedi ekonomski razvoj i ubrza ispunjenje ekonomskih kriterijuma koji su deo evropske agende Crne Gore.

Zbog sugestija EU Vlada je 2010. obustavila program ekonomskog državljanstva. Tada je predlog bio da crnogorsko državljanstvo košta 500.000 EUR, od čega je dobar deo trebalo da ide u državnu kasu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.