NavMenu

Građevinari u Srbiji moraće da ulažu da bi ispunili evropske standarde

Izvor: Novosti Četvrtak, 16.08.2018. 08:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Uz uobičajeno održavanje, u razumnom veku trajanja, objekti moraju biti projektovani i izvedeni tako da nije moguće da se sruše, niti celi niti neki njihovi delovi. Ne sme doći do većih deformacija niti oštećenja. Ovo kaže Nacrt zakona o građevinskim proizvodima, koji je nedavno "prošao" Vladu, a na jesen će pred poslanike. Pratiće ga niz podzakonskih akata, a cilj je da materijali koji se budu ubuduće koristili u Srbiji budu u skladu sa evropskim standardima.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuje da će budući zakon urediti tržište građevinskih proizvoda i podići nivo kvaliteta materijala koji se koriste u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata. Nadaju se i da će konkurencija dovesti do povoljnijih cena za investitore.

Očekivani kvalitet nije daleko od svih domaćih proizvođača. U cementnoj industriji Srbije ne očekuju značajnije promene, jer su, kako kažu, u njoj standardi već nekoliko godina usaglašeni sa evropskim.

- Mi, međutim, nismo reper za čitavu građevinsku industriju u Srbiji. Zakon se tiče oko 600 proizvoda. Ovaj zakon omogućava da se uspostave tehnički zahtevi za veliki broj građevinskih proizvoda, koji će podići kvalitet proizvoda na našem tržištu. On nameće kontrolu, i to je za krajnje potrošače dobro. Implementacija neće biti brza, a potrebna su i podzakonska akta - objašnjava Dejana Milinković, direktor udruženja Cementna industrija Srbije.

Predlagač, Ministarstvo građevinarstva, veruje da će domaći proizvođači, standardizujući svoje proizvode, lakše stizati i na strana tržišta. U Građevinskoj komori priznaju da je sertifikacija za manje proizvođače komplikovana.

- Od kada postoji srpsko građevinarstvo mi smo radili po nemačkim standardima. Tu su sada standardi Evropske unije - kaže Goran Rodić.

- Njih je veoma mnogo. Samo za čelik postoji 12.500 stavki. Znači, ako naša firma hoće da izvozi, to je za nju veoma veliki i skup posao. Ovaj zakon je trebalo da dobijemo još pre deset godina. Do sada su svi radili i ugrađivali šta su imali i mogli, a sada će morati da ispunjavaju standarde usaglašene sa evropskim - dodaje Rodić.


Upućeni, međutim, napominju da zakon nosi i rizik. Od domaćih firmi traži investicije, kako bi ispratile evropske zahteve. S druge strane, srpsko tržište je otvoreno za evropske konkurente.

- Da bi naši proizvođači ušli na evropsko tržište moraće da ispune standarde. To nameće nove investicije. Proizvođačima iz EU će biti lakši pristup na naše tržište. Ulaže se dosta u niskogradnju i treba voditi računa o tome da se domaći proizvođači potpuno ne istisnu - dodaje Dejana Milinković.

Prete kazne

Nacrt zakona predviđa i kazne. Od jedan do dva miliona dinara platiće za prekršaj telo za tehničko ocenjivanje koje sprovodi ocenjivanje stalnosti performansi, odnosno izdaje tehničke ocene bez rešenja. Isti iznos preti i privrednom subjektu ukoliko stavi na tržište građevinski proizvod koji nije usaglašen s propisanim zahtevima ili građevinski proizvod tokom perioda potrebnog za različite preglede i ispitivanja, odnosno dok postoji osnovana sumnja da taj proizvod nije usaglašen sa performansama navedenim u deklaraciji o performansama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.