NavMenu

Predstavljen Nacrt Prostornog plana NP Skadarsko jezero - U fokusu ribarstvo, eko turizam, plovni put ka Jadranu...

Izvor: Cafe Del Montenegro Utorak, 14.08.2018. 18:18
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Nacrt Prostornog plana posebne namene Nacionalnog parka Skadarsko jezero sadrži detaljan koncept turističkog, kulturnog i poljoprivrednog razvoja Riječke nahije, saopšteno je na završnoj javnoj raspravi o tom dokumentu, organizovanoj u Prijestonici Cetinje.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Centra za urbanizam i arhitekturu su na zahtev Prijestonice Cetinje predstavili građanima mogućnosti zaštite i valorizacije prirodnih potencijala ovog područja.

Planer u Centru za urbanizam i arhitekturu u Podgorici Ksenija Vukmanović kazala je da je osnovni cilj izrade Plana, za period do 2025. godine, da se kroz reviziju važećeg Prostornog plana iz 1999. godine stvore formalne i planske pretpostavke za razvoj i uređenje prostora Skadarskog jezera u skladu sa opredjeljenjima i principima održivog razvoja.

- Područje koje pripada Prijestonici Cetinje je definisano kao obalni predeo Riječke nahije sa četiri područja karaktera predela sa određenim stepenom zaštite koji su bili dalji osnov za formiranje koncepta razvoja. Drugi stepen zaštite uspostavljen je na delu ribljeg staništa Karučko oko, u smislu očuvanja autohtonih vrsta, a na teritoriji Prijestonice zaštićeno je i nekoliko pećina. Ostali deo pripada režimu trećeg stepena zaštite - istakla je ona.

Prema njenim rečima, razvoj turizma, poljoprivrede, ribarstva ključni su segmenti u daljem privrednom razvoju kraja, a u funkciji valorizacije prirodnog i kulturnog nasleđa.

- Razvoj poljoprivrede i ribarstva u velikoj meri ostaje oslonac egzistencije stanovništva u NP Skadarsko jezero i u zaštitnoj zoni. Kao segmenti poljoprivednog razvoja na teritoriji Riječke nahije prepoznati su vinogradarstvo i vinarstvo (prvenstveno u zoni Rijeke Crnojevića, Drušića i Rvaša), voćarstvo i maslinarstvo, prikupljanje lekovitog bilja, pčelarstvo, stočarstvo i kozarstvo, ali i razvoj organske poljoprivrede. Takođe, Skadarsko jezero je važna regija za ribarstvo, pa je u predelu Riječke nahije predložena izgradnja pijace za prodaju poljoprivrednih proizvoda i ribe na Rijeci Crnojevića i sezonske pijace za prodaju ribe na Karuču - naglasila je Vukmanović.

Ona je dodala da je dokumentom predviđena zaštita kulturno-istorijske baštine i dobara, potencijalnih arheoloških lokaliteta u Nacionalnom parku i zaštitnoj zoni.


Nacrtom plana date su smernice za razvoj turizma na kompletnom prostoru Nacionalnog parka i u pojedinim celinama, a prepoznati su potencijali za razvoj eko turizma, edukativno-istraživačkog, ribolovnog, rekreativnog, izletničkog, verskog, kulturnog turizma.

Da bi priča o valorizijacija ovog područja zaživela, neophodna je dobra putna infrastruktura, a Vukmanović ističe da su predviđene intervencije u drumskom, jezerskom i železničkom saobraćaju.

- To podrazumijeva utvrđivanje trase auto-puta Bar-Boljare – povezivanje sa trasom brze saobraćajnice, održavanje i sanaciju svih magistralnih i regionalnih puteva, posebno Virpazar-Ostros, sanaciju i dogradnju mreže lokalnih puteva, uvođenje parkinga, poboljšanje javnog prevoza, uspostavljanje plovnih puteva, izgradnju kapaciteta za međunarodni putnički jezerski saobraćaj i kasnije otvaranje plovnog puta Skadarsko jezero – Jadransko more - kazala je Vukmanović.

Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana posebne namene NP Skadarsko jezero trajala je 20 dana, a građani su za to vrijeme mogli da podnose predloge i sugestije. Osim na Cetinju o tom dokumentu govorilo se u Podgorici i u Baru. Usvajanje Plana očekuje se u oktobru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.