NavMenu

Rizik od svinjske kuge iz Rumunije - Ministarstvo poljoprivrede oformilo Nacionalni krizni centar

Izvor: RTS Utorak, 14.08.2018. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Rumunija se bori sa afričkom kugom, zaraznom smrtonosnom bolešću koja napada svinje. Od početka godine morali su da ubiju 50.000 zaraženih životinja. Zbog rizika od širenja bolesti, Ministarstvo poljoprivrede Srbije oformilo je Nacionalni krizni centar, a preko granice više ne može da se unese ni sendvič.

Rizik od unošenja afričke svinjske kuge u Srbiju sve je veći, jer se virus u Rumuniji iz severozapadnih delova zemlje sada proširio i na zapadni i jugoistočni deo. Temišvarski region, udaljen svega 100 kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom, sada se tretira kao rizičan pojas.

- Sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, područje Arada, tako da je jedan uzan pojas pogranični prema Rumuniji slobodan od afričke kuge - kaže Saša Ostojić iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu.

Carinici su prva linija odbrane od unošenja virusa. U Srbiju iz Rumunije više ne može da se unese ni sendvič sa mesom.

- Ništa što je na bazi mesnih proizvoda nije dozvoljeno, primera radi nije dozvoljeno unošenje sendviča u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, nije dozvoljeno unošenje svežeg mesa, mesnih prerađevina, imali smo pre par dana slučaj da nismo dozvolili unošenje dve table slanine - objašnjava koordinator poslova na Carinarnici Vršac Jovica Nikolajev.


U našoj zemlji nije zabeležen nijedan slučaj svinjske kuge, ali su stočari zabrinuti. Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine oformili su četiri regionalna krizna centra.

Uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, obaveste nadležne.

- Ne prilaziti tim leševima, već obavestiti ili nadležnu lovočuvarsku službu ili veterinarsku službu, koja će na adekvatan način zbrinuti taj leš da ne predstavlja potencijalnu opasnost - naglašava Zoran Ivanović iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu.

Ipak, najveći rizik od unošenja zaraze iz Rumunije u Srbiju predstavljaju divlje svinje, zbog čega su u pomoć pozvana i lovačka društva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.