Izvor: Politika | Utorak, 14.08.2018.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nafta pojeftinjuje, gorivo poskupljuje - Sad su "krivi" ponuda i tražnja

Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Umesto da zbog pada cene sirove nafte na svetskim berzama za oko dva dolara, sa 73,94 na 71,68, s jedne strane, i stabilnog kursa dinara, evra i dolara, s druge strane, gorivo pojeftini, ono je poslednjih dana na pumpama u Srbiji skuplje u proseku za dinar do dinar i po, u zavisnosti od vrste derivata.

Jedino objašnjenje za to je da je ponuda u poslednjih mesec dana manja od tražnje i da su trgovci upravo tu našli razlog za povećanje, jer drugih opravdanih razloga nema.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da će se sve promene troškova koje utiču na poslovanje u naftnom sektoru, na nacionalnom i globalnom planu, odraziti na cene goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

- Pod troškovima se podrazumevaju svi ulazni troškovi, od cene sirove nafte do raznih državnih taksi. Na uređenom tržištu, uticaj konkurencije se oseti i kada troškovi poslovanja rastu i kada se smanjuju i uvek ide u prilog potrošačima. Na takvom tržištu opstaju samo naftne kompanije koje racionalno posluju i u stanju su da izdrže nadmetanje, koje mora biti zasnovano isključivo na tržišnim principima, a ne na bilo kakvom vidu protekcionizma il i kriminala - kaže Mićović.

Napoimnje i da je sam iznenađen novom korekcijom cena na pumpama, ističući da je prošle nedelje kod veletrgovaca došlo do skoka cena, što se odmah prelilo na maloprodaju. Benzin od 95 oktana skuplji je za 1,2 do dva dinara po litru i toči se za 154,2 do 154,9 dinara po litru. Evrodizel, koji je, inače, među najskupljim u regionu, takođe je poskupeo za jedan do 1,5 dinara, pa se prodaje za 163,4 do 163,9 dinara. Skuplji je i tečni naftni gas, i do tri dinara, i sipa se za 78 dinara.

Upoređujući avgust ove s avgustom prošle godine benzin je danas skuplji za 12,46 dinara, evrodizel za skoro 17, a tečni naftni gas za 4,12 dinara.

Sa sadašnjom cenom goriva država po svakoj litri benzina uzima 54% ili 83,24 dinara, a na litri dizela od 163,21 državi pripada 86,3 dinara, ili 52,9% od cene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.