NavMenu

Zgrada JDP izabrana za najlepšu u Beogradu u poslednjih 25 godina

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.08.2018. 15:11
Komentari
Podeli
Jugoslovensko dramsko pozorište (Foto: Miloš Martinović)Jugoslovensko dramsko pozorište
Posle tri nedelje glasanja i pristiglih 4.443 glasova, izabrana je najlepša zgrada u Beogradu – rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 2005. godine koje potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković, navodi se u saopštenju portala Gradnja.

- Ideja o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina došla je iz potrebe da se ukaže da u našoj prestonici ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje ali i kako bi se napravila jedna analiza gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili i na koje smo ponosni ali i na one koje izazivaju kontroverze - kažu organizatori.

Posetioci njihovog portalars su svojim mnogobrojnim glasovima podržali ovu ideju i posle tri nedelje glasanja i 4.443 pristiglih glasova, izabrali su najlepšu od njih – Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana 50 čiju rekonstrukciju potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković koje je dobilo ocenu 7,64. Zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju, kaže član žirija istoričar umetnosti Marko Stojanović.

Dalje slede, Fiskulturna sala u Obrenovcu sa ocenom 6,69, treće mesto zauzela je Rekonstrukcija kule Nebojša (6,53), četvrto Crkva Svetog Vasilija Ostoškog na Bežanijskoj kosi (6,47) dok se na petom mestu našao Stambeno-poslovni blok B2 (6,27)

Žiri naklonjeniji stranom arhitekti

Po izboru stručnog žirija, kojeg su činili arhitekta Đorđe Alfirević, arhitekta Aleksa Ciganović, arhitekta Nebojša Antašević, istoričar umetnosti Marko Stojanović i i urednik portala Igor Conić, najveći broj glasova osvojio je jedan drugi objekat – hotel Square Nine. Treba primetiti da je zgrada JDP, miljenik publike, na trećem mestu koje deli sa vrtićem Tesla i poslovnom zgradom Anex, dok je drugo mesto osvojila zgrada Zepter koja je kod publike završila u donjem delu lestvice.

Izbor zgrade Square Nine na Studentskom trgu za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina, vrlo je interesantan jer je ona jedina sa spiska od 20 zgrada koje su ušle u uži izbor a da nije projektovana od strane domaćeg arhitekte. Zapravo, njen projekat potpisuje brazilski arhitekta Isaj Vinfeld koji je ovaj hotel zamislio kao savremenu građevinu koja poštuje stil, kolorit i visinu okolnih zgrada zbog čega se savršeno uklapa u okolinu. Upravo time je postignuto da objekat izgleda kao se oduvek nalazio na tom mestu.

Više informacija o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu potražite ovde.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.