NavMenu

KIODA planira širenje u Evropi - Azijski maloprodajni lanac traži franšizne partnere u našem regionu

Izvor: Franchising.rs Ponedeljak, 13.08.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Azijski maloprodajni lanac KIODA planira da maloprodajnu mrežu proširi i na tlu Evrope, a koncept je već dostupan kroz franšizu. Franšizne partnere traže i u zemljama ovog regiona.

KIODA posluje od 2015, kada je u Maleziji otvorena prva konceptualna prodavnica pod ovim brendom, mreža je narasla na 50 jedinica, s prodajnim mestima u 13 zemalja, uglavnom azijskih (Malezija, Vijetnam, Singapur, Kazahstan, Nepal, Indija, Indonezija, Filipini...).

Od ostalih maloprodajnih lanaca KIODA se izdvaja pre svega po inovativnom, razigranom, atraktivnom asortimanu. Pod krovom ovih radnji našli su se, naime, različiti dizajnerski predmeti – od igračaka i kozmetike, preko kancelarijskog pribora, sve do posuđa i sitnica koje oplemenjuju dom, a ono što spaja različite linije proizvoda jeste maštovit, ali jednostavan dizajn. Kako ističe Džejson Taj, direktor franšiznog razvoja u kompaniji, dizajn je "upisan u samo ime brenda".

– Reč "kio da", zapravo, potiče iz korejskog jezika i znači slatko, simpatično, dopadljivo, tako da sam brend opisuje čitave linije proizvoda. S druge strane, naša poslovna filozofija se temelji na činjenici da i najmanje stvari koje svakodnevno koristimo mogu biti i lepe i posebne. Ta posebnost se, u najvećeoj meri, ogleda u jednostavnosti – objašnjava Taj i dodaje da kupci pozitivno reaguju i na specifičnu atmosferu i uređenje KIODA radnji, što, kako kaže, nije nastalo igrom slučaja, već je rezultat pomnog dizajnerskog promišljanja, koje inspiraciju najviše crpi iz korejske pop kulture – iako za brend rade dizajneri iz čitavog sveta.

Osim toga, asortiman se redovno "osvežava" na svaka tri meseca, uvođenjem i do 100 novih proizvoda. Na taj način, naglašava Taj, asortiman je uvek aktuelan i "u trendu".

Preduzetnicima, koji u ovom konceptu vide dobru šansu za pokretanje sopstvenog posla, nudi se pojedinačna franšiza (mogućnost otvaranja jedne radnje), a pogodnost je što bi investicija bila niža nego kada bi sličan koncept, s celokupnom logistikom i lancem snabdevanja – otvarali sami. Prosečna veličina prostora potrebna za ovu radnju iznosi oko 140 kvadrata, a troškovi vezani za uređenje i opremanje radnje po KIODA standardima najviše će zavisiti od stanja i lokacije prostora. Davalac franšize, pak, procenjuje da bi za pokretanje posla, bez troškova rente i uređenja prostora, trebalo izdvojiti između 150.000 i 280.000 USD. Ovaj iznos pokriva i jednokratnu naknadu za licencu, projektantska rešenja, opremu, IT sistem, obuku, prvo punjenje robom...


– Mi ćemo u potpunosti biti posvećeni saradnji s primaocima franšize. To, naravno, ne podrazumeva samo redovno snabdevanje robom, već i pomoć pri odabiru lokacije, opremanju prostora. Zapravo, bićemo uz njih tokom čitavog perioda saradnje. Mogu da računaju na našu podršku i po pitanju obuke, marketinga, tekućeg poslovanja – kaže Taj.

– Naši partneri, stoga, mogu da budu i ljudi koji do sada nisu imali nikakvog iskustva u ovoj branši. Jedino što tražimo je da budu energični, posvećeni, spremni da rade i grade poziciju na lokalnom tržištu. Od njih će to ponekad zahtevati i da donose brze odluke, tako da je ova sposobnost vrlo poželjna. S druge strane, otvoreni smo za komunikaciju, i sami podstičemo partnere da nam šalju svoja mišljenja i predloge. Suština franšizne saradnje jeste upravo u deljenju iskustva i stvaranju vrednosti za obe strane – kaže Taj.
Firme:
KIODA KIODA
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.