Izvor: eKapija | Petak, 10.08.2018.| 12:02

Ministarstvo omladine i sporta pomaže mladima na tržištu rada

Kao prioriteni strateški cilj u radu sa mladima, koji se odnosi na povećanje zaposlenosti, Ministarstvo omladine i sporta finansiralo je 136 projekata kroz koje je posao dobilo ili je samozaposleno više od 1.000 mladih, stručnu praksu obavilo preko 1.600 mladih, 14.000 njih poboljšalo je veštine i kompetencije neophodne na tržištu rada, a ulaganjem 276 miliona dinara, otvoreno je i 10 poslovnih inkubatora, saopštilo je danas Ministarstvo, uoči 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih.

U periodu od 2014. godine do danas, Ministarstvo omladine i sporta finansijski je podržalo 547 projekata udruženja i jedinica lokalne samouprave u vrednosti od skoro 840 miliona dinara. Rezultat ovih aktivnosti je smanjenje stope nezaposlenosti među mlađom populacijom za više od 10 odsto u periodu od 2014. do 2017. godine i povećanje broja mladih preduzetnika za 2.530 u odnosu na 2015. godinu.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih a ovogodišnja tema na globalnom nivou je "Bezbedni prostori za mlade" (Safe spaces for youth).

U Srbiji trenutno ima 135 aktivnih kancelarija za mlade, a kroz projekte za opremanje i izgradnju 48 teretana na otvorenom-malih sportskih terena i 49 omladinskih klubova, stvoreni su uslovi za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, razvijanje zdravih stilova života, aktivno učešće mladih u društvu, korišćenje i kreiranje kulturnih sadržaja, neformalno obrazovanje i informisanje prilagođeno potrebama mladih, saopštava Ministarstvo.

Fond za mlade talente Republike Srbije sa 6,7 milijardi dinara stipendirao je i nagradio više od 24.400 učenika i studenata, a u cilju realizacije stručnih praksi i zaposlenja u Srbiji, sklopljeni su brojni sporazumi sa najuspešnijim kompanijama koje posluju u našoj zemlji. Putem brojnih aktivnosti Ministrarstva u ovoj oblasti, zaposlilo se ili samozaposlilo 1.833 mladih, dok ih je 25.776 prošlo je razne obuke, navodi se u saopštenju i dodaje:

- Ovi i još mnogo drugih rezultata na najbolji način pokazuju da Ministarstvo omladine i sporta uspešno radi i radiće na tome da mladima stvori uslove u kojima oni neće osetiti potrebu da napuste Srbiju, već da upravo ovde rade, osnivaju porodice, ostvare sopstvene potencijale i snove, pružajući sebi, svojoj porodici i svojim najbližima sve ono što je potrebno mladoj osobi u savremenom svetu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.