NavMenu

Niste alergični na dlaku, ona nije alergen

Izvor: B92 Petak, 10.08.2018. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Mnogi kućni ljubimci budu izbačeni na ulicu kada njihovi vlasnici shvate da oni ili neko od ukućana pati od neke alergije.

Alergija na dlaku ljubimaca je često izgovor za učestalo kijanje ili svrab očiju. Mada nije tako. Dlaka je samo prenosnik supstanci koje izazivaju alergiju, a sama nije alergen.

Alergija kod ljudi izazvana dlakom ljubimca je zapravo alergija na ono što ona nosi u sebi. Na dlakama koje ljubimac seje po kući ostaje prašina, mrtve ćelije kože koje on odbacuje. Ljubimci da bi se doterali ili očistili ližu svoje krzno i tako ostavljaju svoj sekret i pljvačku.

Alergija se manifestuje kijanjem, kašljanjem, svrabom i suzenjem očiju, curenjem nosa, pojavljivanjem crvenila na određenim delovima tela i svrabom. Kod osetljivijih osoba alergija može da proizvede anafilaktičke reakcije tako da zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ovakva manifestacija alergije može da prouzrokuje otoke na kapcima, usnama ili nosu, ali naopasniji su oni koji se ne vide, kao što je zadebljanje jezika kada dolazi gušenja.

Kućne ljubimce, pretežno pse i mačke ne treba izbacivati iz kuće od novorođenčeta ili malo odraslijeg deteta zbog toga što su ove životnje dobre za oformljenje imunog sistema kod dece za prevazilaženje različitih vrsta alergija.

Američki naučnici iz bolnice Henri Ford u Detroitu pratili su 568 mališana od rođenja do njihovog 18. rođendana. Utvrđeno je da deca, koja su od najranijeg doba bila u suživotu sa kućnim ljubimcima imaju snižen rizik od razvijanja alergija.


Dečaci i devojčice koji su se družili sa mačkama imaju snižen stepen mogućnosti da će kasnije dobiti alergijsku reakiju na mačku, dok je kod devojčica i dečaka koji su se igrali sa psom taj procenat niži za reakciju na pse.

Alergeni neće nestati ukoloko uklonimo životinju iz svog stana ili prostorije gde boravi osoba osetljiva na alergiju. Možemo na najfiniji način očistiti kuću ali će alergeni opet ostati. Prenosimo ih putem odeće, hodanjem, na različite druge akcije i kroz sve moguće aktivnosti.

Supstance koje štete ljudima još dugo vremena ostaje u prostoriji, celom stanu i svuda gde se ljubimac kretao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.