Izvor: Danas | Petak, 10.08.2018.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Doneta odluka o otkupu građevinskih parcela u Novom Pazaru - U planu izgradnja toplane na biomasu na proleće 2019. godine

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Izgradnja toplane na biomasu, ulice i prostora za izvođenje nastavno-rekreativnih aktivnosti za učenike novopazarskih osnovnih i srednjih škola, značajni su projekti za ovaj grad, ali sa kratkim rokom za njihovu realizaciju, piše Danas

Prvi uslov je obezbeđivanje građevinskih parcela. Na sednici skupštine grada Novog Pazara, doneta je odluka da se izvrši prenos vlasništva sedam građevinskih parcela, četiri uz naknadu i tri bez naknade.

Od holding kompanije Raška, koja je u stečaju, biće otkupljene četiri građevinske parcele za izgradnju toplane na biomasu. Na tom prostoru, površine skoro 1,5 ha, nalaze se fabrika za preradu otpadnih voda i kotlara. Planirano je da izgradnja toplane na biomasu počne na proleće 2019. godine i da u funkciji bude za grejnu sezonu od 2019/2020. godine.

Vrednost izgradnje toplane na biomasu i toplovoda je 3,6 mil EUR, a sredstva su obezbeđena iz kredita nemačke KfW banke. Pomoćnik novopazarskog gradonačelnoika Faruk Suljević kaže da bi do kraja ove godine trebalo da bude obezbeđena građevinska dozvola, a posle toga Ministarstvo energetike i Kancelarija za javna ulaganja da raspišu tender i izaberu izvođača radova.

- Radovi bi trebalo da traju pet ili šest meseci. Ukoliko ne budu završeni do početka grejne sezone, stara toplana će nastaviti da radi, a ova na biomasu biće priključena na toplovod kasnije - objašnjava Suljević i dodaje da je studija o proširenju kapaciteta pokazala da nova toplana može da greje oko 170 hiljada kvadrata novog prostora. - Studija je pokazala da imamo dobar, ali neiskorišćen konzum. Veliki broj javnih ustanova u centru grada nije priključen na sadašnji toplovod. Svima ćemo ponuditi ekonomski prihvatljivu cenu, kako bi se, umesto izgradnje svojih mini toplana, priključili na gradski sistem daljinskog grejanja.

Drugom odlukom pokrenut je postupak da se od javnih preduzeća Srbija vode i Putevi Srbije vlasništvo na tri parcele prenese na grad Novi Pazar bez naknade. Postupak će biti pokrenut pred Republičkom direkcijom za imovinu. Ove tri građevinske parcele, površine nešto više od 9,9 hektara, namenje su za izgradnju Kejske ulice, koja prolazi pored ovdašnje elektrodistribucije.

Bez naknade sa JP Srbija šume, na grad Novi Pazar biće preneto vlasništvo nad parcelom u naselju Kruševo. Na površini of 8,3 ha biće izgrađen prostor za izvođenje nastavno-rekreativnih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola iz ovog grada, saznaje Danas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.