NavMenu

Prinos soje dobar, ratare brine niska otkupna cena

Izvor: RTV Četvrtak, 09.08.2018. 18:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
Do početka žetve soje ostalo je još nekoliko nedelja,a poljoprivrednici kažu da usevi dobro izgledaju i nadaju se dobrim prinosima. Soja je ove godine dobila dovoljno vlage, padavine su bile dobro raspoređene tako da je imala povoljne uslove u najznačajnijim fazama rasta i razvoja.

- Kada je nicala bilo je suvo, ali je kasnije došla kiša i u vreme nalivanja zrna bilo je dovoljno vlage. Zadovoljni smo i rod treba da bude dobar - kaže Milan Lugumerski, poljoprivrednik iz salaša Lugovo.

Međutim ima i poljoprivrednika koji su nešto manje zadovoljni, pre svega izgledom useva iz ranije grupe zrenja.

- Neke rane sorte čini mi se počele su prinudno da sazrevaju i to će uticati na prinos. Moraju se sejati i ranije i kasnije sorte, zbog kombajniranja. Šta će biti na kraju, koja će biti bolja to ćemo još videti - kaže Zvonko Lukić poljoprivrednik iz salaša Nenadić.

Stručnjaci navode da je soja dobro prošla fazu nicanja, usledio je period toplog vremena, kada je temperatura u proseku bila viša za tri do pet stepeni.

- To je rezultiralo da soja brzo prođe početne faze i brzo dođe do generativne faze cvetanja. Tada je srećom nastupio povoljan period. Bilo je dovoljno vlage i soja se nije zaustavila u razvoju. Razvila je dovoljnu visinu, dovoljan broj cvetova, mahuna - kaže Zoran Boca, savetodavac u PSS Sombor.


Prema procenama stručnjaka poljoprivrednici se ove godine mogu nadati prinosu iznad proseka.

Ono što, međutim, muči poljoprivrednike jeste cena, jer sadašnja od 35 dinara je mala, a kako kažu, po toj ceni proizvodnja se ne isplati.

- Cena je mala, barem da bude 40 dinara. Mislim da ćemo sve ostaviti na lageru, pa ćemo videti šta će biti na zimu - kaže Lugumerski.

Čak i ako više ne bude kiše u zemljištu ima dovoljno vlage. Visoke temperature mogu da ubrzaju zrenje, a ukoliko dođe do smene sunca i kiše to može biti problem zbog otvaranja mahuna, osipanja i gubitka prinosa.

Na području zapadne Bačke soja je posejana na oko 25.000 hektara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.