Izvor: Slobodna Dalmacija | Četvrtak, 09.08.2018.| 14:31

Cemex Hrvatska menja vlasnika?

Ilustracija (Foto: Maylat/shutterstock.com)
Cemex Hrvatska uskoro će, veliki su izgledi, promeniti vlasnika.

Promena se događa tačno tri godine nakon što je bio prodat nemačkom Heidelberg Cementu i nešto više od godinu od kako je Evropska komisija svojom odlukom sprečila da se ta prodaja realizuje.

Obrazloženje za tadašnju "odbijenicu" bila je zabrinutost Komisije da bi predloženo preuzimanje moglo smanjiti tržišnu konkurenciju na hrvatskom tržištu sivog cementa.

Prodaja je aktuelizovana iz jednostavnog razloga što je centrala Cemexa u Meksiku poslednjih dana jula zvanično objavila da zbog podmirenja obveza prema bankama mora prodati imovinu u vrednosti između 1,5 do dve mlrd USD. O veličini iznosa najbolje kazuje podatak da otprilike toliko vredi imovina poznatog proizvođača cementa u Evropi ili Južnoj Americi.

Na upit lista koliko je prodaja izgledna, Branko Mozara, direktor Odnosa s javnošću u upravi Cemexa Hrvatska u Kaštel Sućurcu, kratko je odgovorio da ovu informaciju ne može da komentariše.

Prema pisanju Rojtersa, Cemex jeste u drugom kvartalu ove godine poslovao s neto dobiti od 382 mil USD, ali rezultat ni izdaleka nije dovoljan za podmirenje obveza i konsolidaciju poslovanja. Stoga su odlučili da sprovedu tri mere - već spomenutu prodaju imovine, potom smanjenje troškova u poslovanju, kao i uvođenja isplate dividende kako bi deonice svoje korporacije učinili atraktivnijim. Za početak su najavili isplatu 150 mil USD za dividendu u 2019. što je sudeći po rastu deonice za 5,22% istog dana, urodilo plodom.

Cemexovo poslovanje u Hrvatskoj obuhvata tri fabrike cementa u Hrvatskoj, sedam fabrika betona, dva rudnika agregata te mrežu pomorskih i kopnenih terminala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.