Izvor: Gradnja.rs | Četvrtak, 09.08.2018.| 14:23

Ponovo moguća upotreba azbesta u SAD

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Agencija za zaštitu životne sredine SAD dozvolila je da se azbest ponovo može koristiti za pravljenje materijala i proizvoda na osnovu "pojedinačnog upita".

Opasna supstanca, koja je zabranjena u 65 zemalja sveta uključujući i Srbiju, izgleda da ponovo preti domovima, piše Fast Company, a do razvoja ovakve situacije došlo je nakon Trampovog relaksiranja pojedinih propisa koje sprovodi EPA.

Naime, uvođenjem SNUR (Significant New Use Rule) procedure, proizvodi na bazi azbesta mogu se pustiti u promet na osnovu pojedinačnog upita i analize.

Rupa u zakonu pojavila se kada je izmenjen način procene rizika proizvoda napravljen od potencijalno opasne hemikalije. Od sada, procena rizika neće uzimati u obzir posledice ili prisutnost supstance u vazduhu, vodi ili zemljištu što će otvoriti mogućnost da se proizvodi na bazi azbesta ponovo nađu i u građevinarstvu. Ovaj dokazno opasni materijal se u građevinskoj industriji najviše koristio za pokrivanje krovova i za vodovodne cevi.

Prema jednoj ranijoj studiji Svetske zdravstvene organizacije, kancerogeni efekat azbesta unetog oralno nije dokazan, za razliku od udisanja azbestne prašine. Zbog toga su posebno ugroženi oni koji rade u rudnicima azbesta, građevinskim radnicima, posebno onim koji renoviraju prostore u kojima je upotrebljen ovaj materijal, kao i ljudima koji rade na deponijama i reciklaži.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.