Izvor: RTS | Četvrtak, 09.08.2018.| 10:11

Od video-nadzora do patrola - Kakvo nam je obezbeđenje potrebno?

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Kamere su sve prisutnije, pa se čini da se bez njih ne može – ni u poslovnom ambijentu. Pojedine profesije traže dodatnu zaštitu, a da bi se uspostavio javni red i mir u nekim velikim gradovima patroliraju i službenici privatnog obezbeđenja. Postavlja se pitanje da li je obezbeđenje stvar potrebe savremenog doba ili postaje pomodarstvo.

Pretnje, neprijatni razgovori pa čak i napadi doveli su do toga da posao upravnika traži posebne pogodnosti, ističu u Udruženju Profesionalni upravnici Srbije.

- Više naših kolega se obratilo udruženju s molbom da se na neki način aktiviramo u javnosti i da pokušamo da zaštitimo profesiju, jer su bili fizički napadnuti, bili su dakle žrtva oružanih pretnji, njihova imovina je bila ugrožena - kaže Radovan Trifunov iz tog udruženja.

I dok Udruženje smatra da posao upravnika po društvenom značaju i riziku može da parira poslovima koji su na listi onih od javnog značaja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podseća da je takav status propisan krivičnim zakonikom.

- Tim zakonom se propisuje koji su to poslovi od javnog značaja, koji zapravo podrazumevaju povećan rizik po bezbednost lica koji ga obavljaju, i pretpostavljam da bi za izmenu tog zakona i propisivanje da u tu grupu spadaju profesionalni upravnici trebala jedna ozbiljna analiza koja bi opravdala da postoji takav rizik - objašnjava pomoćnica ministra Jovanka Atanacković.

Za sada po zakonu to su zanimanja od značaja za javno informisanje, zdravlje ljudi, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima. Zato pravi rizik treba prepoznati u vremenu u kome se mnogima čini da opasnost vreba na svakom ćošku.

Aleksandar Nedić iz Privredne komore Srbije smatra da se bezbednosna kultura polako podiže iz godine u godinu.

- Najčešći korisnici su, naravno, pravna lica, odnosno privatne firme, multinacionalne korporacije, kao i naša javna, domaća preduzeća. Da bi se uspostavio javni red i mir u nekim velikim gradovima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, postavljaju se video-nadzori, patroliraju službenici privatnog obezbeđenja - navodi Nedić.

Uvećana potreba za uslugama bezbednosti u svetu

Da je potreba za uslugama obezbeđenja uvećana u celom svetu čak i kada to nije neophodno, tvrdi Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti.

- To je stvar i lične potrebe i subjektivnog doživljaja bezbednosti, nije sve u objektivnim parametrima, ponekad je i to stvar možda prestiža ili pogrešne ili pravilne subjektivne procene sopstvene bezbednosti - rekao je Milošević.

Procenjuje se da u Britaniji na javnim mestima ima oko šest miliona kamera za nadgledanje.

Podaci iz prošle godine pokazuju da ih u Beogradu na javnim mestima ima najmanje 100.000.

Da li će osim kamera, čuvari budno pratiti svaki korak, paziti na svakog zaposlenog vreme će pokazati, kao i da li su zaista potrebne takve mere predostrožnosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.