NavMenu

Grawe zvanično kupio Atos osiguranje - Ugovor vredan više od 11 mil EUR

Izvor: Capital Sreda, 08.08.2018. 16:37
Komentari
Podeli
(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Predstavnici osiguravajuće kuće Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) i MG Minda potpisali su 7. avgusta ugovor o kupoprodaji "težak" više od 23 mil KM (oko 11,7 mil EUR), čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko osiguranje Atos, potvrđeno je portalu Capital.

Celokupan kupoprodajni ugovor trebalo bi da se okonča narednih dana blok poslom akcijama Atosa na Banjalučkoj berzi.

MG Mind iz Mrkonjić Grada vlasnik je 99,6% akcija Atosa, dok je ostatak u vlasništvu Bobar Grupe, Holding Drinatransa i Univerzala iz Bijeljine.

Atos, za sada, neće biti spojen sa Grawe Banjaluka, odnosno nastaviće da posluje kao posebno pravno lice. Preuzimanjem Atosa, banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se do sada nisu bavili.

Inače, Grawe Sarajevo je prošle godine zvanično preuzelo VGT osiguranje Visoko koje je 2016. godine završilo sa premijom od 25,5 mil KM (oko 13 mil EUR) i tržišnim udelom od 5,72%.

Poslovni rezultati

Dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 mil KM (oko milion EUR), dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 mil KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna bila je 2,29 mil KM. U isto vreme prošle godine, neto dobit osiguranja je bila 2,1 mil KM.


Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 mil KM (oko 6 mil EUR) i veći su za oko 4 mil KM (oko 2 mil EUR) u odnosu na isti period prošle godine. Najveći deo prihoda, oko 10 mil KM (oko 5 mil EUR), čine prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja.

Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 mil KM i veći su za 4,4 mil KM nego u istom periodu lani.

Dugoročne obaveze nema, dok su kratkoročne obaveze ovog osiguranja sa 30. junom iznosile 20,6 mil KM (oko 10 mil EUR).



Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia ima planove za širenje poslovanja na kineskom tržištu

Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije kovida, napisao je Džejms Hogan, bivši izvršni direktor Etihada. - Značaj novih linija od Beograda do Šangaja i Guangdžoua ne može se potceniti ako se ima u vidu očekivanje da će 130 miliona građana Kine putovati u inostranstvo tokom 2024.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.