NavMenu

Počela izgradnja 276 stanova za izbegla lica u Veterniku - Vrednost radova 6,4 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 07.08.2018. 14:39
Komentari
Podeli
Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada na postavljanju kamena temeljcaMiloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada na postavljanju kamena temeljca
U Veterniku je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju 276 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP). Ukupna vrednost radova je 6,4 mil EUR. Gradnja stanova počela je u Ulici Vojvode Bojovića, simboličnim polaganjem kamena temeljca, a rok za završetak je 15 meseci, saopšteno je iz novosadske gradske uprave.

- Predviđen rok za zavreštak radova na ovom stambenom kompleksu je kraj 2019. godine, a pripremamo se i za izgradnju 152 stana u Futogu, kao dodatak investiciji ovde u Veterniku – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ceremoniji su osim gradonačelnika prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, šef predstavništva UNHCR Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS Džejms Stokstil, koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i korisnici.

- Ovde nije reč o kreditu ili o bilo čemu čime se zadužuje naša zemlja. Ovde je reč o donacijama, a to je regionalna inicijativa koja je započela u Sarajevu sa ciljem da se u četiri zemlje reši status izbeglica, odnosno njihovo stambeno pitanje - rekao je Dačić, uz podsećanje da je dosta urađeno ali i da bi trebalo nastaviti dalje.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, a najveći broj njih je baš u Srbiji. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Potprojekat pet vredan je ukupno 46,7 mil EUR. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 36,3 mil EUR, a doprinos Republike Srbije je 10,4 mil EUR.

Osim dodele 250 paketa građevinskog materijala u 11 opština širom Srbije i kupovine 200 seoskih kuća u 19 opština, kroz taj potprojekat biće obezbeđeno još 1267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave za izbegličke porodice u Republici Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Priprema se projekat pretvaranja postojećih 1.000 kilometara autoputeva u pametne autoputeve - Na ulazima u Srbiju biće omogućeno punjenje vodonikom

Na ulazima u Srbiju biće omogućeno punjеnjе vodonikom pošto svе višе kamiona koristi vodonik, Namera države je da se "naši autoputevi i saobraćajnice prilagode vrеmеnu kojе dolazi, a prе svеga еlеktričnim vozilima i drugim vozilima koja koristе altеrnativna goriva", najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.