NavMenu

Postupak pred Upravnim sudom od sada putem eSuda - Od januara 2019. aplikacija dostupna i privrednim sudovima

Izvor: RTS Ponedeljak, 06.08.2018. 14:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Građani i advokati u Srbiji više ne moraju da dolaze u Upravni sud ili da poštom šalju tužbu kako bi pokrenuli upravni spor, jer to sada mogu da učine putem veb aplikacije eSud, koja omogućava besplatno elektronsko pokretanje i vođenje upravnog spora.

Isto važi i za svaki drugi podnesak u toku upravnog postupka, tako da ni građani ni advokati koji koriste eSud aplikaciju više neće morati da dolaze u sud osim kada treba da prisustvuju suđenju (ročištu).

Takođe ova aplikacija omogućava građanima i advokatima da u svakom trenutku prate tok svog postupka, odnosno da izvrše uvid u sve radnje i dokumente u predmetu, kako u one koje su sami podneli, tako i u one koje je podnela suprotna strana ili ih je doneo sud.

Za sada je ova aplikacija dostupna za Upravni sud na adresi https://esud.sud.rs a od sledeće godine iz Ministarstva pravde najavljuju da će biti uvedena i u privredne sudove.

Da bi mogla da se koristi u praksi, potrebno je da građani i advokati imaju sertifikovane elektronske potpise.

Ovim povodom ministarka pravde Nela Kuburović posetila je advokatsku kancelariju Prijović gde je na licu mesta sa advokatima razgovarala o benefitima korišćenja ove aplikacije.

Kuburovićeva je u izjavi za novinare ukazala da mogućnost korišćenja eSud aplikacije imaju kako građani i advokati, tako i sud, što znači da će se svaki podnesak u toku sudskog postupka razmenjivati elektronskim putem.

- To pre svega osigurava uštedu vremena za građane, ali i troškove postupka jer više neće biti štampanja velikog broja papira, imajući u vidu da su upravni sporovi opterećeni papirologijom - napomenula je ministarka Kuburović.

Ona je naznačila da ova aplikacija sada nije obavezna za korišćenje i da je u ovom trenutku dostupna samo za Upravni sud, a da će se od januara proširiti i na privredne sudove.

Cilj Ministarstva pravde je, kako je napomenula, da se korišćenje eSuda proširi na sve sudove u Srbiji.

- Njena primena je započeta u Upravnom sudu koji je izuzetno opterećen i ima na desetine hiljada predmeta godišnje, gde nažalost još uvek nismo postogli suđenje u razumnom roku, ali verujem da ćemo na ovaj način uspeti da ubrzamo postupke i da uštedimo vreme, kao i da skratimo vreme potrebno za unošenje podataka u sudu i samim tim smanjimo obim rada sudske pisarnice - navela je ministarka.

Jedan od benefita ove aplikacije, kako je ukazala, jeste što ona omogućava da i stranke, ukoliko nisu na adresi prebivališta, ili se čak nalaze u inostranstvu, mogu blagovremeno, poštujući rokove, da odgovore i dostave sudu elektronskim putem odgovarajuće podneske.

Advokat Vladimir Prijović smatra da će ova aplikacija njegovoj profesiji omogućiti lakši pristup sudu i uvid u spise predmeta.

- Za advokate ovo znači da će iz kancelerije moći da podnose tužbu i druge podneske sudu, kao i da vrše uvid u spise predmeta bez zakazivanja i odlaska u sud, kao i da primaju sudske odluke i pozive suda - ukazao je Prijović.

Aplikacija eSud takođe poseduje kalendar i podsetnik o važnim događajima u predmetu građana, kao što je ročište, datum donošenja presude, datum pravnosnažnosti, najbitnije rokove...

Pruža građanima i servis obaveštavanja o novim podnescima u predmetu ili sudskoj odluci putem SMS poruka, elektronske pošte ili notifikacija na samoj aplikaciji.

Kada su u pitanju sudske takse, one će moći da se u skeniranom formatu dostavljaju sudu, a u planu je uvođenje mogućnosti elektronskog plaćanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.