NavMenu

Na Siciliji kuće prodaju za 1 EUR

Izvor: N1 Ponedeljak, 06.08.2018. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Gustavo Frazao/shutterstock.com)
Gradske vlasti italijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj ceni od 1 EUR, kako bi privukle nove stanovnike u živopisni San Piero Patti, koji je opusteo zbog starenja stanovništa i decenija emigracije.

Kada uplate jedan evro novi vlasnici moraće da obnove urušene kuće, koristeći samo tradicionalne materijale - kamen, drvo i mediteranski crep, a na obnovi će zapošljavati koliko god je moguće, lokalne privrednike.

Gradić podignut na stenovitom brdu s kojeg se pruža divan pogled na okolinu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina.

Gradsko veće toga gradića ponatog kao Biser Nebrodija, jednoglasno je izglasalo odluku o proektu.


San Piero Patti nije prvi tvorac takve zamisli, jer ju je "ukrao" od drugog grada na Siciliji. Gangi je još 2014. pobudio interes u celom svetu kada je počeo da prodaje napuštene kuće za jedan evro.

- Sve je počelo primerom grada Gangi što je bio velik uspeh - mnoge su kuće prodate - rekao je Salvatore Fjore, gradonačelnik San Pjero Patija za britanski list Telegraf.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.