NavMenu

Uvoz raste brže od izvoza - Do kraja 2018. godine rekordnih 20 mlrd EUR?

Izvor: Tanjug Subota, 04.08.2018. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: DeiMosz/shutterstock.com)
U drugoj polovini 2017. godine uvoz je počeo da raste brže od izvoza, a ukoliko se ovaj trend nastavi može se očekivati da uvoz robe u Srbiji dostigne 20 mlrd EUR. To je u intervjuu za Magazin Biznis procenio Dragovan Milićević, profesor na Visokoj školi poslovnih studija u Valjevu.

Srbija je, kaže, visoko uvozno zavisna u oblasti proizvoda hemijske industrije i veštačkih đubriva, a ni uvoz automobila, ukazuje, ne jenjava, pa je samo u prošloj godini na to potrošeno više od milijardu dolara.

U prva četiri meseca 2018. godine, navodi, rast uvoza iznosio je 13,8%, dok je rast izvoza bio 7,5%. Upozorava da bi, ukoliko se ovaj trend rasta uvoza nastavi, uvoz do kraja godine mogao da dostigne čak 20 mlrd EUR, što je najveći nivo uvoza od početka svetske krize naovamo.

- Na bazi mesečnih podataka u prethodnih sedam godina, izračunao sam da svaki procenat rasta izvoza vuče za sobom 0,78% rasta uvoza. Tu se, naravno, ne računa uvoz robe široke potrošnje - navodi Milićević, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za spoljnu, unutrašnju trgovinu i telekomunikacije.

Na pitanje koliko je rast ove neravnoteže u spoljnoj trgovini štetan za srpsku privredu, Milićević kaže da "ne mora nužno da bude štetan, sve dok privreda može da finansira spoljnotrgovinski deficit kroz transakcije u primarnom i sekundarnom dohotku platnog bilansa".

- Ne postoji danas privreda koja ima uravnotežene spoljnotrgovinske tokove - smatra Milićević.

Smatra da je u ovom trenutku teško govoriti o trendovima do kraja 2018. godine kada je o spoljnoj trgovini reč, ali se, kaže, može očekivati da će uvoz robe dostići 20 mlrd EUR i da će robni bilans biti u deficitu od bar četiri do pet milijardi evra.

- Pritom će deficit tekućeg bilansa biti u granicama održivosti, kada se uključi bilans usluga i promene u primarnom i sekundarnom delu tekućeg bilansa. Moja najnovija analiza održivosti nekamatonosnog računa platnog bilansa govori da održivi deficit iznosi oko 2,6 mlrd EUR, uz priliv stranih investicija od sedam odsto BDP-a i bez povećanja javnog duga - kaže Milićević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.