Izvor: Novosti | Nedelja, 05.08.2018.| 18:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nema kupaca za Jugoremediju - Propala i druga prodaja zrenjaninske farmaceutske kompanije

Ilustracija (Foto: Grycaj/shutterstock.com)
Pošto se do 2. avgusta, kada je istekao rok iz oglasa za uplatu depozita i preuzimanje dokumentacije za učešće na licitaciji, niko nije javio, propašće i druga prodaja zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija u stečaju, saznaju Novosti.

- U ponedeljak, 6. avgusta, prodaju ću zvanično proglasiti neuspelom. Ostaje da se dogovorim sa odborom poverilaca o daljim koracima i načinu unovčenja imovine stečajnog dužnika, kako bi se oni namirili - potvrdio je stečajni upravnik Radovan Savić.

Nakon što je Privredni sud iz Zrenjanina prošle jeseni stopirao prodaju posrnule zrenjaninske farmaceutske kompanije, procenjujući da je preuranjena, prvi oglas proletos nije uspeo, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. U ponovljenom oglasu, ostali su isti uslovi. Jugoremedija je ponuđena na prodaju kao pravno lice, sa imovinom procenjenom na skoro 3,9 milijardi dinara.

Osim nepokretnosti, opreme i mašina, među ponuđenom imovinom nalazi se i parnica za povraćaj dozvola za stavljanje u promet 22 preparata, koju privredno društvo u stečaju vodi protiv novosadskog Union medica. Reč je o devet preparata koji predstavljaju specifiku - lekove zaštićene robnim žigom i 13 generičkih, za koje Jugoremedija poseduje kompletan tehnološki postupak. Njih je preuzela novosadska firma dok je bila zakupac pogona u Zrenjaninu i odbija da ih vrati.

- Dozvole su najvredniji deo imovine fabrike i bez njih Jugoremedija nikome ne treba. Na to ukazujemo od početka traženja vlasnika za ovu jedinu preostalu neprivatizovanu srpsku farmaceutsku kompaniju - kaže za Novosti Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca.

Poručuje da će se odbor svim snagama suprotstaviti obaranju cene Jugoremedije. Očekuje da u svemu aktivnija bude i država, koja je vlasnik 47% kapitala fabrike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.